Vorige maand heeft René Bastiaanse afscheid genomen als directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) met de lancering van de website ‘In Brabant staat een huis’.
Bastiaanse heeft achttien jaar de scepter gewaaid in Den Bosch en gaat met pensioen. Hij stond aan de wieg van het BHIC dat ontstond na de verzelfstandiging van het Rijksarchief en een fusie van een aantal archieven en wist de organisatie te ontwikkelen tot een historisch kenniscentrum dat een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast vervulde hij functies bij tal van culturele instellingen in de provincie en gaf hij lezingen. In zijn populaire programma De wandeling liet hij Brabanders kennismaken met de tastbare geschiedenis van hun omgeving.
Hij markeert zijn vertrek bij het BHIC met de provinciale onderscheiding Hertog Jan, die hij bij zijn afscheid kreeg uitgereikt door commissaris van de koning Wim van de Donk. En met de lancering van www.inbrabantstaateenhuis.nl. Deze website schetst met gebruiksartikelen in een naoorlogse woning een beeld van bedrijven die bepalend zijn geweest voor hoe het leven in Brabant er in de jaren vijftig, zestig en zeventig heeft uitgezien. Van een bakske koffie van De Gruyter, Perzisch tapijtje van Bergoss, rekje van Tomado en radio van Philips tot een Edah-tas, Faam-drop, Bavaria-bier en Unox-soep. De website presenteert de bloeiende maakindustrie in Brabant in bijna 75 verhalen en met vijf belangrijke thema’s.
De functie van Bastiaanse is overgenomen door Jan Kriek, een mediaprofessional met ruime leidinggevende ervaring als onder meer communicatiemanager en hoofd- en eindredacteur bij diverse regionale en landelijke actualiteitenrubrieken.
Foto Brabantia: Menno van Baalen