Nieuw format voor World Library and Information Congres

Het World Library and Information Congres (WLIC) 2021 zal online worden gehouden, zo laat organisator IFLA, International Federation of Library Associations and Institutions, weten. In 2023 is alsnog Rotterdam aan de beurt als host van een hybride evenement.

Het grootste internationale bibliotheekcongres zou dit jaar in Dublin plaatsvinden maar werd in zijn geheel gecanceld vanwege de uitbraak van het coronavirus. In 2021 zou het fysieke event in Rotterdam zijn, maar dit wordt nu 2023 en dan een mix van ‘in person’ en online – een hybride vorm. Volgend jaar zal er zeker een WLIC-editie zijn, maar puur online, ‘met support van de Dutch National Committee’. Het plan voor 2022 is een fysiek congres in Dublin, aangevuld met online elementen.

De huidige omstandigheden rondom Covid-19 bieden de IFLA de mogelijkheid om te vernieuwen, zo zegt IFLA’s secretary general Gerald Leitner, net als bibliotheken wereldwijd hun diensten en services hebben moeten aanpassen. ‘Corona is geen reden om te stoppen maar om een nieuw model te bedenken voor het congres waar voorheen duizenden informatieprofessionals van over heel de wereld aan deelnamen.’ 

Daarnaast biedt het de mogelijkheid om extra aandacht te geven aan een belangrijk issue als carbon footprint die aan congresdeelname is gelinkt. En aan het feit dat het voor een toenemend aantal deelnemers lastiger is geworden om het congres ook echt fysiek bij te wonen, zelfs in normale tijden. Issues die al de aandacht hadden van de IFLA en nu een extra zetje krijgen. Het doel is, volgens Leitner, om een programmaformat te ontwikkelen dat de beste aspecten van het traditionele congres combineert met nieuwe mogelijkheden die digitale tools kunnen bieden, om iedereen in het veld, over de hele wereld, te betrekken.