Lionel Messi tech-ambassadeur voor blinden en slechtzienden

Voetballer Lionel Messi is de nieuwe ambassadeur van OrCam Technologies en gaat zich wereldwijd inzetten om de levens van blinden en slechtzienden toegankelijker te maken met behulp van AI-technologie.

De komende tijd zal Messi aan blinde en slechtziende mensen de OrCam MyEye schenken. Dit is een draadloze, lichtgewicht wearable ter grootte van een vinger die je met een magneetje op het brilmontuur van de drager klikt. Het apparaatje leest met behulp van artificial-intelligence-technologie realtime gedrukte en digitale informatie voor. Kranten, boeken, computer- en smartphoneschermen, restaurantmenu’s, etiketten op supermarktproducten of straatnaamborden worden zo direct toegankelijk. Daarnaast kan de OrCam MyEye gezichten, consumentenproducten, kleuren en bankbiljetten herkennen. Wereldwijd is de OrCam MyEye beschikbaar in 25 talen en in 50 landen. 

Messi zal een aantal blinden en slechtzienden persoonlijk ontmoeten in Barcelona; deze mensen worden lid van het zogeheten ‘OrCam Dreamteam’ dat de voetballer zal leiden. In Nederland is de slechtziende Maaike Bennink, skislalomster met paralympische ambitie, lid van het OrCam Dreamteam. Vanuit die rol zal zij uit naam van Messi diverse OrCam MyEyes aan blinde en slechtziende mensen in Nederland uitdelen.

‘Tijdens de dagelijkse activiteiten zorgt de OrCam MyEye ervoor dat blinden en slechtzienden beter kunnen integreren in de samenleving en onder andere weer kunnen lezen waar en wanneer zij dat zelf willen’, stelt OrCam. ‘De technologie ondersteunt gebruikers bij het maximaliseren van hun potentie. We zijn ervan overtuigd dat de samenwerking met Messi – die de belichaming is van het maximaliseren van je eigen potentieel – ons zal helpen om heel veel blinde en slechtziende mensen weer zelfstandig en onafhankelijk te kunnen laten leven.’ Wereldwijd zijn er ongeveer 300 miljoen mensen blind of slechtziend.