5 miljoen euro voor multimediaal ‘museum’ in Koninklijke Bibliotheek van België

Met ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’ komt er een multimediaal ‘museum’ in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Het verhaal van de eigen handschriftencollectie zal hier vanaf 2019 worden verteld. Verschillende partners investeren, samen met de Koninklijke Bibliotheek, zo’n 5 miljoen euro in ‘De Librije’. 

De Koninklijke Bibliotheek van België bezit een collectie met een driehonderdtal handschriften uit de Bourgondische periode (eind 14de tot eind 15de eeuw). Het gaat om pareltjes van de Vlaamse miniatuurkunst. De meesterwerken zijn een link met een rijk verleden dat tot de verbeelding van een breed publiek spreekt. De collectie is op dit ogenblik echter weinig bekend en niet kwalitatief ontsloten voor een breed museumpubliek, aldus de Koninklijke Bibliotheek van België in een persbericht.
Er komt nu een multimediaal ‘museum’ in het hart van de Koninklijke Bibliotheek op de Kunstberg in Brussel: ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’. In dit ‘museum’, 2.000 m² groot, worden bezoekers straks ondergedompeld in middeleeuwse sferen. De 16de-eeuwse Nassaukapel wordt opgenomen in het parcours, maar er zal ook gebruik gemaakt worden van virtual reality om het verleden tot leven te wekken. Het moet volgens de bibliotheek ‘een erfgoedbeleving [worden] voor een breed binnenlands publiek én veeleisende buitenlandse bezoekers’.
De Librije wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van verschillende partners. Het ministerie van Toerisme investeert via Toerisme Vlaanderen 2,3 miljoen euro. De Regie der Gebouwen investeert 2 miljoen euro. De Koninklijke Bibliotheek maakt zelf 450.000 euro vrij. Het Fonds Baillet Latour staat in voor de restauratie van de kostbare handschriften.
De Koninklijke Bibliotheek heeft hoge ambities: niet alleen mikt zij op 100.000 betalende bezoekers per jaar, ook moet ‘De Librije’ in de top-10 van bezienswaardigheden in Brussel terechtkomen. Het ‘museum’ gaat vergezeld van een brasserie op de 5de verdieping, met uitzicht op de historische binnenstad. Tevens komt er een vernieuwde entree en een overdekt binnenterras dat toegang biedt tot de tuin van de Kunstberg.
‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’ opent in september 2019 op de Kunstberg.