Zesde editie Justitiethesaurus verschenen

De zesde editie (2015) van de Justitiethesaurus van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) van het ministerie van Veiligheid en Justitie is verschenen.
De Justitiethesaurus is destijds door de directie Informatisering (DI) als standaard trefwoordenclassificatie vastgesteld voor het toegankelijk maken en terugvinden van justitiële informatie in catalogi, documentatiebestanden en justitiewebsites. Justitieorganisaties hebben de mogelijkheid om uit alle trefwoorden en verwijzingen in de Justitiethesaurus een eigen selectie van trefwoorden te kiezen.
De Justitiethesaurus wordt digitaal toegepast binnen een aantal justitiewebsites, inclusief websites van veldorganisaties waaronder de Raad van de Kinderbescherming, NFI, CJIB en NCTV. Voor het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie (OM) is de Justitiethesaurus een standaard ontsluitings- en zoekinstrument.
De Justitiethesaurus wordt eveneens gebruikt als ontsluitingsmiddel voor de Online Publiekscatalogus (OPC) van V&J. De wijzigingen ten opzicht van de vorige editie van de Justitiethesaurus zijn terug te vinden in de mutatielijst 2014-2015. Hierin is een overzicht opgenomen van nieuwe voorkeurstermen, verwijstermen, scope notes, wijzigingen van schrijfwijze, wijzigingen van relaties en vervallen voorkeurstermen en verwijstermen.
Op aanvraag kan ook een Word- en XML-versie van de Justitiethesaurus geleverd worden. Bovendien is zij als open dataset in xml-format beschikbaar op het dataportaal van de overheid (data.overheid.nl – sectie: Recht).