Dat zoeken we op: Booking.com

Ontluikend voorjaar bevordert altijd reislust, of dat nu voor vakantie of voor werk is. Zoeken en boeken van een onderkomen doen we dan natuurlijk via internet. Het Nederlandse Booking.com is een wereldwijd veelgebruikt hulpmiddel. Hoe goed gaat zoeken daar eigenlijk?

Door: Eric Sieverts 

Booking.com gaat er bij voorbaat vanuit dat zoekers meteen willen boeken. Keuze van begin- en einddatum en soort reis staan daartoe prominent in beeld. De optie dat je nog geen specifieke datum weet, valt minder op. In het zoekvenster kun je maar twee soorten zoektermen opgeven: bestemmingen en hotelnamen. Uit die laatste formulering maak je niet meteen op dat je daarmee ook naar B&B’s en appartementen zoekt. Zodra je iets begint in te tikken, verschijnen suggesties voor bestemmingen en accommodaties die aan de ingetikte letters voldoen. Extra zoekopties beperken zich tot keuzelijstjes voor prijsklasse (in woorden) en aantal sterren.

Ongewisse zoekresultaten

Als je een paar termen intikt, zonder dat het een exact zo voorkomende frase is, blijkt het nogal ongewis wat er gebeurt. Soms krijg je resultaten waarin alle gevraagde termen in de naam en/of locatie voorkomen, maar soms ook niet, ook als die er achteraf wel blijken te zijn. Anderzijds komt vaak ook maar een deel van de termen in resultaten voor. Dat is dus wel erg fuzzy. Zelfs als ik de exacte naam van een accommodatie intik, zegt Booking.com: ‘We denken dat u met ‘casa del abuelo’ een van deze 5 opties bedoelt’ – zonder dat de bedoelde accommodatie op Tenerife erbij is. Als ik ‘Tenerife’ toevoeg, verschijnt die wel, maar krijg ik ook nog steeds gelijknamige accommodaties in Peru en Mexico.

AND-, OR- en NOT-operatoren herkent Booking.com niet, exacte frases met aanhalingstekens wel. Als je alleen een deel van een woord intikt, wordt automatisch getrunceerd. Een expliciet truncatieteken is er niet. Bij samengestelde termen wordt ook op losse woorden gezocht (Buenavista > Buena Vista) maar omgekeerd niet.

Filters en ranking

Er wordt alleen in de namen van accommodaties en locaties gezocht. Alle verdere specifi caties voor je accommodatie kun je niet vooraf in je zoekvraag verwerken. Een resultatenlijst kun je wel achteraf filteren op een beperkt aantal soorten kenmerken. Dat is echte ‘parametric search’ die laat zien hoeveel je overhoudt als je filtert op aantal sterren, soort accommodatie, beoordeling, algemene voorzieningen (als Wifi , fitness, zwembad of toegestane huisdieren) of voorzieningen op de kamer (als keuken, airco, tv, bubbelbad of uitzicht). Maar alle verdere tekst in beschrijvingen en beoordelingen is niet doorzoekbaar.

Waarop zoekresultaten worden gesorteerd, blijft onduidelijk. In elk geval niet op aantal sterren, op beoordelingscijfer, op prijs of alfabetisch. Wel wordt altijd begonnen met een paar accommodaties die deelnemen aan Booking.com’s eigen ‘Programma van aanbevolen accommodaties’.

Details via Google

De tekst die Booking.com zelf niet doorzoekt, blijkt Google gelukkig wel te indexeren. Daarmee kun je – in combinatie met site:booking.com – dus wel zoeken op combinaties van allerlei kenmerken die – minder gestandaardiseerd – in de tekst van beschrijvingen en beoordelingen genoemd worden. Opmerkelijk is dat soms meer taalversies van dezelfde accommodatie in het resultaat voorkomen, ook als je met zoektermen in maar één taal hebt gezocht. Google’s bewering ‘we have omitted some entries very similar to the 18 already displayed’ blijkt dus niet waar. In zoekresultaten toont Google rich snippets; Booking.com doet dus aan semantische markup. Voor professionele zoekers valt Booking.com’s zoekfunctie nogal tegen. Of een gewone gebruiker die alleen een leuk appartementje zoekt, daar ook last van heeft, is natuurlijk maar de vraag. In elk geval is het erg plezierig dat je je toevlucht kunt nemen tot Google als je Booking.com veel beter gespecificeerd wilt bevragen.


URL www.booking.com
 Booleaans combineren  nee (wel ‘exact phrase’)
 Truncantie  automatisch
 Speciale zoekvelden  nee
 Advanced zoekscherm  nee
 Parametrische filters  ja
 Ook in Google  ja
 Semantische markup  ja

 

Eric Sieverts is redacteur van IP en freelance docent en adviseur.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen