Zakelijke berichten #9

Slegte terug in Nederland, en met website
Terug van weggeweest: boekhandel De Slegte. Met een fysieke winkel in Leiden en zelfs een website. De handel in tweedehandsboeken en restpartijen verdween in 2013 uit het straatbeeld toen De Slegte door boekenconcern Polare werd overgenomen.
Amazon lanceert kinderabonnement en -tablet
Amazon UK is gestart met een abonnementsdienst voor kinderen die toegang tot e-books, educatieve apps, video’s en spelletjes biedt. Tegelijkertijd  presenteere het bedrijf  een nieuwe Amazon Fire Tablet gericht op kinderen.

Apple onthult eigen muziekdienst Music
Apple heeft zijn eigen muziekstreamingdienst aangekondigd: Apple Music. Een abonnement kost zoals verwacht 9,99 dollar per maand. De Music-app wordt via het aankomende iOS 8.4 standaard op alle ondersteunde apparaten geïnstalleerd en combineert de via iTunes aangeschafte muziek met een streamingaanbod. Daarnaast kunnen ook videoclips afgespeeld worden.

Spannende boeken steeds meer digitaal gelezen
Steeds meer mensen lezen boeken uit het spanningsgenre digitaal. Daarnaast dalen de omzetcijfers voor dit genre. In de eerste periode van 2015 steeg het aantal digitale lezers van spannende boeken met 20%. In 2014 daalde het aantal digitale lezers nog.

Nationale Bibliotheekpas in zwaar weer
Het bestuur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) stelt de leden voor de besluitvorming over de Nationale Bibliotheekpas uit te stellen tot een extra ledenvergadering  in oktober. De reden is dat er problemen zijn gerezen bij twee van de drie belangrijke elementen: de nauwe koppeling tussen de fysieke bibliotheken en de landelijke digitale bibliotheek en de harmonisatie van de tarieven.

Elsevier in actie tegen onrechtmatig aangeboden wetenschappelijke artikelen
Verschillende sites bieden onrechtmatig wetenschappelijke artikelen aan, waardoor Elsevier, volgens eigen zeggen, inkomsten misloopt. Daarom heeft de uitgeverij een klacht ingediend bij federale rechtbank in New York. Met een rechtszaak hoopt de uitgeverij sites, zoekmachines, domeinregistrators en hostingbedrijven die zih hier schuldig aan maken, in de toekomst zo snel mogelijk offline te krijgen.

TIS: Platform over sociale en technologische innovatie
Fast Moving Targets heeft een nieuw initiatief gelanceerd: The Innovation Station (TIS). De joint venture van Fast Moving Targets met Hivos wordt een globaal platform over sociale en technologische innovatie dat met een betrokken en deskundig publiek de beste video’s over innovatie bij elkaar wil brengen en daarnaast zelf inhoud op dit gebied maakt.

Bibliotheek Oss krijgt 1,5 ton voor huisvesten stadsarchief
De bibliotheek van Oss krijgt ruim 150.000 euro van de gemeente om het stadsarchief te huisvesten. Het geld is nodig om het gebouw van de bieb aan de Raadhuislaan te verbouwen.