Startup zoekt gestolen bedrijfsdata op het Dark Web

De Amerikaanse startup Terbium Labs heeft een intelligence-systeem ontwikkeld, Matchlight genaamd, waarmee gestolen bedrijfsgegevens op het Dark Web kunnen worden gevonden. Dat meldt security.nl.

Onder het Dark Web vallen onder andere websites en diensten die alleen via anonimiseringsnetwerken als Tor en I2P toegankelijk zijn. Geregeld verschijnen er gestolen bedrijfsgegevens op marktplaatsen en fora voor cybercriminelen op het Tor-netwerk.
Terbium Labs, opgericht door twee onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit, stelt dat het deze gegevens zeer snel op zowel het direct toegankelijke internet als het Dark Web kan vinden. Een lek zou binnen seconden of minuten kunnen worden gevonden in plaats van maanden, aldus de onderzoekers.
Om dit te doen wordt er eerst een ‘digitale vingerafdruk’ van de belangrijke bedrijfsbestanden en data gemaakt. Vervolgens wordt er op het Dark Web en internet naar deze vingerafdrukken gezocht. Naar eigen zeggen zou het bedrijf op deze manier in slechts seconden 30.000 gestolen creditcards en 6.000 gecompromitteerde e-mailadressen hebben weten te vinden.