Zakelijke berichten #7

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere Rubinstein die terugtrekt uit LuisterBieb, ondersteuning OCLC bij de Linked Data-ambities van de KB, samenwerking Library of Congress enQ2 Music, toegenomen e-bookverkoop in Vlaanderen en de overname van LearningExpress door EBSCO.
Grote producent luisterboeken trekt zich terug uit LuisterBieb
Een groot deel van de rechtendragende luisterboeken die nu nog via LuisterBieb worden aangeboden, zal binnenkort waarschijnlijk niet meer via die app beschikbaar zijn. Rubinstein, de grootste producent van fictie luisterboeken, wil geen titels meer leveren aan de KB. Rubinstein heeft, via een aparte BV-constructie, al haar contracten overgedaan aan het Zweedse commerciële bedrijf Storytel, een soort Spotify voor luisterboeken. De directie van Storytel ziet de LuisterBieb als directe concurrent van haar eigen dienstverlening.
OCLC ondersteunt KB in Linked Data ambities
De Koninklijke Bibliotheek wil haar informatie verrijken door deze te verbinden met gerelateerde data elders op het web zodat met intelligentere zoeksystemen deze informatie beter vindbaar en bruikbaar wordt. De basis hiervoor wordt gelegd door thesauri te publiceren als linked data op het semantische web. OCLC ondersteunt de KB in deze strategie. Het betreft de thesauri voor namen, corporaties, geografische namen en trefwoorden. De gestructureerde en gecontroleerde termenlijsten zijn in de afgelopen decennia opgebouwd door de Koninklijke Bibliotheek en andere deelnemers aan het Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem (GGC).
Library of Congress werkt samen met Q2 Music
De Library of Congress Music Division en Q2 Music, online muziekstream met hedendaagse klassieke muziek van de New York gevestigde publieke omroep WQXR Radio, gaan samenwerken. Meer dan 20 muziekwerken worden in opdracht van de bibliotheek gratis beschikbaar gesteld voor luisteraars van Q2 Music.
‘Augmented reality en virtual reality markt in 2020 goed voor 150 miljard dollar’
Google Glass mag dan vooralsnog gefaald hebben om een mainstream consumentengadget te worden, augmented reality devices – zoals als Microsofts HoloLens – zijn een voorbode dat deze markt in 2020 goed zal zijn voor een omzet van 120 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van Digi-Capital. De omzet met virtual reality zal in 2020 zo’n 30 miljard dollar bedragen.
Indie boekwinkel geopend in Florida
Kinderboekenauteur en -illustrator Patti Brassard Jefferson en Timothy Jacob, auteur van historische werken, zijn in Florida een eigen boekwinkel begonnen. In Gulf Coast Bookstore verkopen ze alleen self-published boeken; boeken van traditionele uitgevers komen er niet in. Op die manier willen de oprichters auteurs die zelf hun boeken hebben uitgegeven een kans geven om hun werk aan het publiek te tonen en te verkopen.
Verkoop van e-books met 11% gestegen in Vlaanderen
In het eerste kwartaal van 2015 werden in Vlaanderen 132.000 e-books verkocht. Hiermee haalt het e-book 3,8% van het totaal aantal verkochte boeken in deze periode. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode in 2014. Het is nog steeds een vrij bescheiden aandeel in de totale verkoop van boeken.
VU Amsterdam sluit zich aan bij Brill Open Access Membership Program
De Vrije Universiteit Amsterdam sluit zich aan het Brill Open Access Membership Program. Dit programma biedt VU-auteurs de mogelijkheid om hun werk open access te publiceren. Ze kunnen onder andere publiceren in een van de open access-tijdschriften van Brill.
LearningExpress wordt onderdeel van EBSCO Information Services
EBSCO Information Services (EBSCO) breidt haar aanbod aan bronnen voor regulier en volwassenenonderwijs uit met de overname van LearningExpress, een organisatie op het gebied van educatietechnologie. LearningExpress is een leverancier van platforms die helpen bij het ontwikkelen van academische vaardigheden, bij toetsvoorbereiding en met carrièregerichte digitale content.