Zakelijke berichten #6

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere ‘bookmetrix-tool’ van Springer, toename verkoop en verhuur e-boeken, Auteursplatform van Sdu, winkel voor ebookverhuurdienst Oyster en bibliotheken met Koha kunnen nu EBSCO Discovery Service implementeren.
Springer lanceert ‘bookmetrix-tool’
Uitgeverij Springer heeft een platform Bookmetrix ontwikkeld, waarmee het leesgedrag en gebruik van digitale boeken kan meten. De gegevens die men hiermee meet worden in het contentplatform SpringerLink weergegeven. Auteurs en redacteuren kunnen zi real time zien hoe vaak een boek of hoofdstuk is vermeld, gedeeld, gelezen of bewerkt.
Meer e-boeken verkocht en verhuurd
E-boeken worden steeds populairder in het Nederlands taalgebied, blijkt uit cijfers die het Centraal Boekhuis (CB) donderdag naar buiten heeft gebracht. Inmiddels is 5,2 procent van de verkochte boeken een e-boek. Een jaar geleden was dit nog 4 procent.
Amazon Web Services kondigt Amazon Machine Learning aan
Amazon Web Services, Inc., een bedrijf van Amazon.com, heeft gisteren in Seattle Machine Learningaangekondigd, een volledige managed dienst waarmee het voor elke ontwikkelaar makkelijk wordt om historische data te gebruiken om hiermee voorspellende modellen uit te voeren. Deze modellen kunnen voor een breed scala aan doelen worden ingezet, zoals het detecteren van problematische transacties, het voorkomen van klantverloop en het verbeteren van klantondersteuning.
Sdu lanceert Auteursplatform
Het zogeheten Auteursplatform is een website waar auteurs zelf (e-)boeken maken en distribueren voor de juridische, fiscale en overheidsmarkt. Wetenschappers kunnen er bijvoorbeeld hun dissertaties uitgeven, educatieve instellingen kunnen er boeken of readers publiceren en advocatenkantoren kunnen er zowel intern als extern kennis mee delen.
Ebookverhuurdienst Oyster begint winkel
Oyster, ook wel de Netflix voor ebooks genoemd, heeft een eigen e-bookwinkel op zijn platform geopend. Het Amerikaanse bedrijf zegt alle grote uitgevers te hebben benaderd, waaronderHachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin Random House en Simon & Schuster. Ook niet-abonnees kunnen in de winkel terecht.
Ruim 400.000 OA publicaties in NARCIS
NARCIS heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: er zijn nu meer dan 400.000 open access publicaties toegankelijk, waaronder 170.000 tijdschriftartikelen, bijna 59.000 rapporten en ruim 51.000 proefschriften.
LexisNexis Academic binnenkort toegankelijk via OCLC WorldCat Discovery Services
OCLC en LexisNexis werken er samen aan om de LexisNexis Academic database voor de klanten van beide bedrijven toegankelijk te maken via OCLC WorldCat Discovery Services.
Boom uitgevers neemt Academic Service over
Boom uitgevers Amsterdam heeft Academic Service overgenomen van Sdu Uitgevers. Dit hebben beide partijen vandaag bekendgemaakt zonder financiële details te vermelden.
Academic Service heeft in bijna dertig jaar van zijn bestaan een gerenommeerd fonds opgebouwd van management, ICT- en studieboeken. Met de verkoop van Academic Service wil het Sdu-concern zich nog meer richten op juridische en fiscale thema’s.
Betere cijfers voor mediaconcern Axel Springer
Het Duitse mediaconcern Axel Springer heeft vorig jaar zijn omzet verhoogd. Dat komt vooral omdat het bij de digitale activiteiten van de uitgever van dagbladen Bild en Die Welt beter gaat. De omzet klom met 8,4 procent tot ruim 3 miljard euro, waarmee werd voldaan de doelstelling van het bedrijf.
Bibliotheken met Koha kunnen EBSCO Discovery Service implementeren
EBSCO Information Services en ByWater Solutions werken nu samen aan interoperabiliteit discovery tool en bibliotheeksysteem. ByWater Solutions is een Amerikaanse leverancier van implementatiediensten en ondersteuning voor bibliotheken die gebruik maken van Koha, ’s werelds eerste gratis beschikbare open source bibliotheeksysteem.