Zakelijke berichten #5

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere nieuwe naam Reed Elsevier, verkoopspurt digitale filmdiensten, Deense abonnementsdienst Mofibo wil de Nederlandse markt op en YBP nieuwe divisie van EBSCO.

Nieuwe naam voor Reed Elsevier
De Brits/Nederlandse uitgever Reed Elsevier krijgt een nieuwe naam: RELX. De naamsverandering gaat per 1 juli in. De naamsverandering maakt deel van een verdergaande versimpeling van de structuur van het Brits/Nederlandse bedrijf. Die versimpeling moet het bedrijf makkelijker en dus aantrekkelijker maken voor beleggers.
Streamingservice voor luisterboeken Storytel 
De Zweedse streamingservice voor luisterboeken Storytel is al ruim anderhalf jaar actief op de Nederlandse markt, maar hield pas onlangs een verlate launch party. De nieuwe Zweedse marketingmanager Ambra Pierrou brandt van de ambitie: ze wil het aantal abonnees dit jaar nog laten groeien naar 10.000.
Verkoopspurt digitale filmdiensten
Nederlanders gaven afgelopen jaar opnieuw een stuk minder uit aan dvd’s en blu-ray-discs. Maar dit werd bijna volledig gecompenseerd door een sterke groei van digitale videodiensten als Netflix, Videoland en Pathé Thuis.
Papier wordt zeldzaam bij Wolters Kluwer
Boeken, vakbladen en tijdschriften worden langzaam maar zeker zeldzaam bij Wolters Kluwer. Ruim tien jaar geleden kwam 80 procent van de omzet van de leverancier van vakinformatie voor medici, accountants, fiscalisten en juristen van papieren uitgaven en 20 procent uit digitale diensten en software, nu is het andersom.
Deense abonnementsdienst Mofibo wil de Nederlandse markt op
Opnieuw is er een all-you-can-read-platform in opkomst: het Deense Mofibo. Mofibo is 18 maanden geleden in Denemarken live gegaan.
YBP nieuwe divisie van EBSCO
EBSCO heeft YBP Library Services en GOBI-platform overgenomen van Baker & Taylor, Inc. en richt zich daarmee op verdere stroomlijning bibliotheekprocessen. YBP’s tool voor discovery en aanschaf van digitale en printboeken, wordt gebruikt door academische, speciale en onderzoeksbibliotheken wereldwijd en biedt toegang meer dan 12 miljoen titels, waaronder ruim 1 miljoen digitale.