UNESCO heeft onlangs in samenwerking met Nature Education and Roche de
World Library of Science (WLoS) gelanceerd. Deze online bibliotheek omvat ruim 300 artikelen, 25 e-books, en meer dan 70 videos van de uitgevers van Nature, het meest geciteerde wetenschappelijke tijdschrift ter wereld. Mensen met een account kunnen deelnemen aan online colleges en groepen aanmaken om kennis uit te wisselen met andere studenten.
IFLA vernieuwt internetmanifest
The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) heeft
een nieuwe versie van het internetmanifest gepubliceerd. Het oude manifest dateerde van 2002. De update speelt in op de veranderingen die internet de afgelopen 12 jaar heeft doorgemaakt, ook op het gebied van mensenrechten en online privacy. Het manifest benadrukt de belangrijke rol van bibliotheken en informatiediensten bij het kunnen bieden van gelijkwaardige internettoegang voor iedereen en bij de ondersteuning rondom vrijheid van (toegang tot) informatie en vrijheid van meningsuiting.
Cambridge Digital Library zet 12.000 manuscripten van Darwin online
Cambridge Digital Library heeft 12.000 manuscripten van Darwin gedigitaliseerd en
online gezet. De collectie bevat een selectie uit documenten die de ontwikkeling van de evolutietheorie van Darwin in kaart brengen, van de eerste theoretische bespiegelingen aan boord van het schip de HMS Beagle, tot aan de publicatie van ‘The Origin of Species’. Hoogtepunten zijn onder meer de notitieboeken
“Transmutation” en “Metaphysical” en “Pencil Sketch” uit 1842, waarin Darwin voor het eerst het begrip natuurlijke selectie gebruikte.
Ruim 155.000 schepenprotocollen online
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft ruim 155.000 scans van schepenprotocollen van Berlicum, Esch, Helvoirt, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en Cromvoirt
online gezet. Hiermee is deze historische bron (van de vrijwillige rechtspraak) voor het hele lokale werkgebied van het BHIC nu voor iedereen beschikbaar. De protocollen bevatten informatie over onder meer erfdelingen, verkopingen en verpachtingen van land. Ook tellen zij vele akten met ondervragingen van personen die voor de rechtbank moesten verschijnen. Daarnaast bevatten ze informatie over het innen van belastingen, het aanstellen van onderwijzers en vroedvrouwen, het beheren van gemeentegronden en bijvoorbeeld de zorg voor de kwaliteit van (water)wegen.
Elsevier lanceert Big Data tijdschrift
Elsevier heeft deze maand het nieuwe tijdschrift Big Data Research
gelanceerd. Het eerste nummer is gratis beschikbaar via het digitale portaal Science Direct. De uitgever stelt dat met het tijdschrift een kanaal beschikbaar is gekomen voor wetenschappelijke communicatie en toepassingen rondom zogenoemde Big Data.
Rapport Creative Commons: ruim 882 miljoen werken met cc-licentie op internet
Creative Commons meldt in het rapport
State of the Commons dat er momenteel bijna 900 miljoen werken met
een cc-licentie online zijn te vinden. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het vorige rapport, dat in 2010 werd gepubliceerd. Toen stonden er nog 400 miljoen werken online met zo’n licentie. In 2006 werden er 50 miljoen geteld. Volgens de organisatie kiezen steeds meer mensen voor licenties met minder beperkingen. Voor bijna de helft van alle werken worden commercieel hergebruik en bewerkingen toegestaan.
CERN, de Europese Raad voor Kernonderzoek in Zwitserland, heeft vorige week een
Open Data Platformgelanceerd waar data van de ondergrondse deeltjesversneller Large Hadron Collider voor het eerst publiek beschikbaar worden gesteld. CERN verwacht dat de gegevens belangrijk zijn voor onderzoekers elders en ook kunnen worden gebruikt in het onderwijs. De organisatie geeft een toelichting op de datasets
in een persbericht.