Zakelijke berichten #2

Europese Commissie publiceert rapport over digitalisering cultureel erfgoed

De Europese Commissie presenteerde eind september het rapport ‘Report on Digitisation, Online Accessibility and Digital Preservation of Cultural Material’. Het rapport gaat onder meer in op de toename van de hoeveelheid digitaliseringsplannen en toont overzichten van gedigitaliseerd materiaal, samenwerkingsverbanden en publiek-private partnerschappen. Het rapport is gebaseerd op 25 nationale rapporten die eind 2013, begin 2014 zijn aangeleverd.
Het rapport en de bijbehorende achtergrondinformatie zijn te vinden op de website van de Europese Commissie.
The Question Library (TQL) verkrijgbaar via LM Information Delivery

TQL (The Question Library) werkt samen met LM Information Delivery om de zogeheten TQL databank verder onder de aandacht van bibliotheken in Nederland en Vlaanderen te brengen. De online kennisbank. TQL levert zakelijke informatie aan ondernemers, managers en professionals, binnen de vakgebieden strategie, bestuur, marketing & sales, HRM, financiën/control, juridische zaken en ICT. De informatie binnen TQL wordt gepresenteerd in een compacte vraag & antwoord (‘Q&A’)-vorm. TQL is een label van online uitgever MEDEM Publishing. Meer informatie over TQL is te vinden op de website van LM Information Delivery.
Mybestseller.com lanceert Publoris.com

Mybestseller.com heeft op de Buchmesse een nieuw self-publishingplatform voor academici gelanceerd, onder de naam Publoris.com. Opdrachtgever is de Duitse uitgeverij De Gruyter. Op termijn zal ook de mogelijkheid van Open Access worden aangeboden op het platform. Wie wil kan dan een bijvoorbeeld een proefschrift gratis downloaden als pdf of e-boek. De kosten daarvoor worden gedragen door bijvoorbeeld subsidie of de universiteiten. Ook kent het platform een plagiaatscheck. Voor het eerste jaar worden er een paar honderd academische geschriften verwacht. Meer informatie bij Boekblad.
EBSCO lanceert gratis databank American Doctoral Dissertations 1933-1955

De printindex Doctoral Dissertations Accepted by American Universities (DDAAU) is nu digitaal beschikbaar als American Doctoral Dissertations 1933-1955. EBSCO Information Services (EBSCO) en de Congregational Library & Archives in Boston hebben de content, die oorspronkelijk door H.W. Wilson Company werd uitgegeven, gedigitaliseerd en de kosteloze databank gemaakt. American Doctoral Dissertations 1933-1955 bevat ongeveer 100.000 proefschriften geschreven tussen 1933 en 1955. De printindex en de nieuwe databank vormen de enige uitgebreide informatiebronnen met proefschriften geaccepteerd door Amerikaanse universiteiten uit die tijd. De databank is te vinden via de website www.OpenDissertations.com.
Bibliotheek introduceert nieuw 3D voorleesconcept in Kinderboekenweek 
De Nederlandse openbare bibliotheken hebben een nieuw voorleesconcept gepresenteerd tijdens de Kinderboekenweek:  Daan in de ruimte. Het gaat om een voorleesboek dat ook meteen een app is.  Daan in de ruimte is ogenschijnlijk alleen een (voorlees)boek over de avonturen van een jongetje in de ruimte. Maar kijk je met de app naar het boek, dan springt Daan letterlijk tevoorschijn. Een Augmented Reality´) zorgt ervoor dat je smartphone of tablet informatie toevoegt aan wat je ziet, daardoor kunnen kinderen met Daan mee op een virtuele en interactieve ruimtereis. Door de combinatie van het boek met de digitale extra´s ontstaat een spannend game-boek en krijgt het verhaal veel meer beleving.
Meer informatie op Leesplein.nl.
Smithsonian tekent contract met Picturae

Het Amerikaans Smithsonian Institution en Picturae hebben in september een contract ondertekend voor een groot digitaliseringsproject ter waarde van $1.6 miljoen. Picturae zal ruim 590.000 objecten gaan digitaliseren voor ’s werelds grootste museum en onderzoeksinstituut. Het project zal door Picturae in de Verenigde Staten worden uitgevoerd bij het Smithsonian Institution. Het contract is te vinden op de website FedBizOpps.gov.
Archief Eemland organiseert Collectiedag Europeana 1914-1918 op 24 oktober
Op vrijdag 24 oktober wordt de zoektocht naar persoonlijke verhalen en objecten afkomstig uit de Eerste Wereldoorlog voortgezet bij Archief Eemland. Eerder dit jaar vonden er al andere succesvolle collectiedagen plaats in verschillende provincies. De ingebrachte documenten of objecten worden ingescand of gefotografeerd, waarna de eigenaren zelf een beschrijving mogen plaatsen onder begeleiding van deskundigen. Daarna wordt het materiaal gedigitaliseerd en bewaard op het online archief van Europeana 1914-1918 en tevens op de website www.hetbewarenwaard.nl. Bijzondere items worden op historische waarde beoordeeld door een archivaris van Archief Eemland of Museum Flehite. De collectiedag is een onderdeel van een serie activiteiten in Amersfoort rond het thema van de Belgische vluchtelingen die in Nederland verbleven ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Voor meer informatie: www.archiefeemland.nl  of www.europeana1914-1918.eu.
CBS Bibliotheek herschikt haar collectie

De Bibliotheek van het Centraal Bureau voor de Statistiek herschikt haar collectie en richt zich primair op Nederlands statistisch erfgoed. De historische CBS-publicaties worden in een meerjarenproject gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld via www.cbs.nl/historisch. De huidige collectie bestaat verder uit historische buitenlandse statistische publicaties en vakliteratuur ter ondersteuning van het statistisch proces. Indien deze uitgaven elders (digitaal) beschikbaar zijn, zal de CBS-Bibliotheek ze niet langer zelf aanhouden. Collega’s die delen hiervan willen overnemen, kunnen uiterlijk 17 oktober a.s. contact opnemen met Margriet van Stiphout, coördinator CBS-bibliotheek, 070-3375151.
Afbeelding: Archief Eemland