Zakelijke berichten #13

Nederlandse Springer deal krijgt navolging in Oostenrijk 
Springer en de Austrian Academic Library Consortium (AALC/Kooperation E-Medien Österreich/KEMÖ) hebben een open access overeenkomst gesloten in de vorm van Springer Compact voor de periode periode 2016-2018. Springer Compact combineert het lezen en open access publiceren in een enkele prijsafspraak.
Provincie Gelderland geautomatiseerd in V-smart cloud
Infor heeft de bibliotheken in Wijchen, Wageningen, Ede, Barneveld en West-Achterhoek gemigreerdnaar V-smart. Het gaat in totaal om 101.000 leners en 451.000 exemplaren. In totaal maken nu achttien Gelderse bibliotheken en één serviceorganisatie gebruik van het centrale V-smart cloud systeem.
VOB verlengt convenant met CPNB
Het bestuur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft het convenant met CPNB getekend op basis van het advies van de commissie Marketing. Het convenant is een overeenkomst tussen CPNB, VOB, GAU (uitgevers) en KBb (boekverkopers).
Soundcloud aangeklaagd door grote rechtenorganisatie
De collectieve rechtenorganisatie Performing Right Society (PRS) gaat Soundcloud aanklagen wegens het niet betalen voor het gebruik van muziek van zijn leden. Volgens PRS is er na 5 jaar onderhandelen met het bedrijf geen andere optie meer dan juridische stappen te ondernemen. Bij PRS zijn 111.000 muzikanten, componisten en tekstschrijvers aangesloten
OCLC lanceert linked data pilot met zeven bibliotheken 
In hoeverre zal linked data de workflow van bibliotheken gaan beïnvloeden? Die vraag staat centraal in de pilot die OCLC samen met zeven Britse bibliotheken is gestart.
Zoekmachine Ixquick wint Nederlandse privacyprijs
De Nederlandse privacyzoekmachine Ixquick heeft de Nationale privacy Innovation Award in de categorie consumenten gewonnen. De Nationale Privacy Award is een initiatief van Privacy First en wordt uitgereikt aan bedrijven en instellingen die zich inzetten voor privacy binnen hun organisatie of privacyvriendelijke oplossingen.
A-boekenmarkt herstelt zich verder  
De boekenmarkt blijft zich herstellen. In Q2 van dit jaar was de omzet hoger dan over dezelfde periode in 2014. Niet alle genres profiteren trouwens van deze verbetering. In totaal werden er in het tweede kwartaal van 2015 7,9 miljoen papieren A-boeken verkocht: dat is een kleine 1,1% procent meer dan in het tweede kwartaal van 2014.
Adobe lanceert een interactief kinderverhaal om creativiteit van kinderen te stimuleren 
Adobe en UM Studios lanceren gezamenlijk ‘My Creative Tale’. De belangrijkste doelstellingen van dit initiatief zijn het stimuleren van creativiteit bij kinderen en creatieve professionals kennis laten maken met de nieuwste mogelijkheden binnen Adobe Creative Cloud.
Geldschieters kijken steeds meer naar data-beleid bedrijven
Investeerders en analisten laten hun beslissing om al dan niet te investeren in toenemende mate afhangen van de manier waarop een bedrijf omgaat met de data die beschikbaar zijn. Dat concludeertKPMG uit een inventarisatie onder beleggers en financieel analisten.