Zakelijke berichten #1

Elke twee weken geeft IP een overzicht van zakelijke berichten uit de wereld van de informatiedienstverlening. In deze eerste aflevering onder meer aandacht voor Gottmer, de Franse spoorwegen, G-Data, BHIC en Ebsco.

Gottmer verkoopt digitale licentie reisgidsen

Vanaf de start van dit nieuwe studiejaar krijgen studenten van de Hogeschool Inholland onbeperkt digitaal toegang tot de reisgidsen van het Dominicus-fonds van de Gottmer Uitgevers Groep. Deze digitale bibliotheek is bedoeld voor de studenten van de opleiding Toerisme en Vrije tijd en past binnen de strategie van Inholland om haar bibliotheek eind 2015 volledig digitaal te hebben.

Franse Spoorwegen starten gratis digitaal leesprogramma

De Franse Spoorwegen SNCF hebben de digitale bibliotheek TER gelanceerd, een initiatief dat reizigers in de gelegenheid stelt om onderweg korte verhalen te kunnen lezen. Het aanbod is grotendeels gratismaar ook de betaalde titels zijn nooit duurder dan 1 euro. Titels kunnen ook worden geselecteerd op leestijd, zodat het lezen kan worden afgestemd op de duur van de reis.

G-Data biedt een gratis tool tegen USB-malware

Het bedrijf G-Data heeft een gratis tool ontwikkeld die helpt gebruikers te beschermen tegen USB-Malware. Op het security-event BlackHat werd dit jaar door het Berlijnse Security Research Lab (SRLabs) aangetoond hoe elk USB-toestel (tot en met USB-geheugensticks) in zijn firmware (software in silicon) drager kan zijn van malware, die niet met de huidige anti-virus en anti-malware software kan worden gedetecteerd. De firmware zelf beschikt immers niet over bescherming tegen malafide updates.

EBSCO breidt e-bookaanbod uit met twaalf nieuwe onderwerpcollecties 

EBSCO heeft 12 nieuwe EBSCO eBooks Subject Sets geïntroduceerd, waarmee het totaal aantal nu op meer dan 200 collecties komt. Subject Sets zijn vaste pakketten met e-booktitels van gerenommeerde uitgevers die gebundeld zijn op onderwerp.

Bibliotheek Denver lanceert abonnementsdienst voor streams lokale muziek

De Bibliotheek van Denver heeft een streamingdienst voor lokale muziek gelanceerd: Volume Denver. De dienst is gestart met 38 albums. De database zal de komende jaren verder worden uitgebreid. Muzikanten die mee willen doen kunnen zich vanaf nu aanmelden. De bibliotheek heeft een budget om jaarlijks circa 100 nieuwe titels aan de collectie toe te voegen.

InCT Kennisbank nu beschikbaar voor HBO en Universitaire bibliotheken

De InCT Kennisbank is nu exclusief verkrijgbaar via LM Information Delivery voor alle Nederlandse en Belgische hogeschool- en universiteitsbibliotheken. De Kennisbank van InCT Publishing bevat korte, praktische artikelen over het produceren, distribueren en publiceren van content. De informatie is vooral  interessant voor studenten die een studie communicatie of marketing volgen of een studie waarbij het publiceren van content een onderdeel vormt.

Record: ‘Geheugen van Brabant’ telt nu 5000 historische verhalen

Het BHIC heeft het 5000ste historische verhaal online gezet op zijn onlangs vernieuwde website, het ‘Geheugen van Brabant’ (www.bhic.nl). Ruim een derde van deze verhalen is ingezonden door geschiedenisliefhebbers. Het 5000ste verhaal is het verhaal ‘Het Martinushuis’ van Willie Damen van de Mosselaer uit Sint-Oedenrode.