YouTube verwijdert historische beelden Regionaal Archief Alkmaar, en zet ze weer terug

YouTube heeft op de Internationale Archiefdag, afgelopen zondag, het kanaal van het Regionaal Archief Alkmaar weggehaald wegens “het aanzetten tot haat”. Het archief had eerder al een waarschuwing gekregen naar aanleiding van een fragment waarin NSB-leider Anton Mussert voorkwam. Inmiddels staat alles weer online.

Het fragment maakt onderdeel uit deel van een langere video.”Het was totaal geen materiaal waarvan wij vinden dat het haatzaaiend is of oproept tot NSB-sympathiën,” aldus Mark Alphenaar van het archief tegen NH Nieuws.

Alphenaar was “woedend over hoe dit gegaan is. Heel veel scholen en leraren hebben nu geen toegang meer en kunnen het niet meer gebruiken in hun lessen.” Het ging om honderden uren aan historisch beeldmateriaal dat niet meer toegankelijk dreigde te zijn.

Een dag later kon het Regionaal Archief Alkmaar melden dat zijn YouTube-kanaal weer was teruggezet. Inmiddels hadden vele persmedia hier al over bericht. Ook op Twitter kreeg het archief veel bijval. Een reactie van YouTube is vooralsnog niet bekend.

Update

Op 11 juni haalde YouTube weer een filmpje offline: een NSB-propagandafilm over de Jeugdstorm, zo liet het Regionaal Archief Alkmaar via twitter weten. Inmiddels heeft het Archief met YouTube gesproken. Dit is de uitkomst: