Dankzij Wob-verzoeken is er voor het eerst inzicht gekomen in de abonnementskosten op wetenschappelijke publicaties voor Nederlandse universiteiten, tegen de zin van uitgevers Elsevier en Springer.
De Volkskrant schrijft over de onderhandelingen tussen de koepelorganisatie Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) en de uitgevers over open access tot wetenschappelijke uitgaven. De Universiteit Utrecht blijkt in 2015 het meest neergeteld te hebben voor toegang: ruim 5 miljoen euro. Bij de Universiteit van Amsterdam is dit bedrag 4,5 miljoen euro, bij Tilburg University ruim 1 miljoen euro.
De duidelijkheid kwam na een Wob-verzoek van een kritische student. De uitgevers wilden de bedragen geheim houden, omdat vertrouwelijkheid van de bedragen “in het voordeel van de klant zou zijn”.
Het overzicht van de VSNU met de bedragen die individuele instellingen de laatste vijf jaar aan tijdschriftabonnementen hebben uitgegeven is hier te downloaden. Ondertussen is op er Twitter een debat ontstaan waarin de juistheid van in ieder geval de opgave voor de UvA ter discussie is komen te staan. In een tweet van Yasha Lange zijn de goede gegevens gereconstrueerd.
Lees verder op www.villamedia.nl