Wikipedia-conferentie in Beeld & Geluid met thema ‘Tussen strijd en samenwerking’

Wikipedia-conferentie WikiConNL over toegang tot kennis in de breedste zin van het woord is op 18 mei in Beeld & Geluid in Hilversum. Dit jaar heeft de conferentie als thema ‘Tussen strijd en samenwerking’.

De conferentie besteedt aandacht aan Wikimedia-projecten, partners die kennis delen en aan de uitdagingen waar Wikipedia voor staat. Het thema ‘Tussen strijd en samenwerking’ gaat over hoe wereldwijde technologische en maatschappelijke ontwikkelingen invloed hebben op de Wikimedia-projecten en de dynamiek achter de schermen om consensus te bereiken over inhoud en werkwijzen. 

Keynote dr. Mirko Schäfer

Keynote-spreker is dr. Mirko Schäfer, universitair hoofddocent bij het focusgebied Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht. In zijn bijdrage gaat Schäfer in op de rol van encyclopedieën als onafhankelijke en educatieve kennisbron. Ook bespreekt hij uitdagingen zoals de ondermijning van betrouwbaarheid door politisering en het misbruik van gemeengoed voor de productie van AI-content.

Verbindingsprijs 2024

Naast verschillende sprekers zijn er flitspresentaties over diverse onderwerpen, zoals een nieuwe eventregistratie-tool en WikiWoordenboek. WikiconNL wordt afgesloten met de uitreiking van de Verbindingsprijs 2024. Dit nieuwe initiatief van Wikimedia Nederland eert jaarlijks bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis. Personen, organisaties, samenwerkingen, projecten en initiatieven in Nederland, Vlaanderen, Suriname, en het Caribische deel van het Koninkrijk zijn uitgenodigd vrije kennis-projecten voor te dragen.

Programma en inschrijfmogelijkheid hier.