Leo Waaijers Award beloont openscience-initiatieven

De eerste Leo Waaijers Award wordt op 22 oktober 2024 uitgereikt tijdens het Open Science Festival in Maastricht. De award is bedoeld voor een persoon of groep die in de afgelopen jaren een gedurfd, vernieuwend of impactvol initiatief heeft genomen op het gebied van open science.

De prijs is een initiatief van UKB Universiteitsbibliotheken & Nationale Bibliotheek en heeft als doel openscience-initiatieven te stimuleren en anderen te inspireren. De nieuwe award wordt periodiek toegekend. Inzenden voor de award kan tot uiterlijk 1 september via een nominatieformulier dat vervolgens naar ukb@uu.nl kan worden gemaild. Inzenders kunnen zichzelf of iemand anders nomineren.

De jury bestaat uit Saskia Woutersen-Windhouwer (UvA), Hubert Krekels (WUR) en Maurits van der Graaf (Pleiade). De criteria zijn: het initiatief is (tenminste deels) van Nederlandse bodem en niet ouder dan vijf jaar.

Leo Waaijers

De award is vernoemd naar de vorig jaar overleden Leo Waaijers, een ‘onvermoeibaar strijder’ voor open access en het herstel van het machtsevenwicht tussen publieke en private actoren in het wetenschapsdomein. Hij was onder meer bibliothecaris bij TU Delft en Wageningen University & Research, manager bij het SURF-platform ICT en onderzoek en open-accessconsultant en medewerker van het CWTS.