Wikileaks publiceert duizenden e-mails van partij Erdogan

De website Wikileaks heeft gisteren bijna 300.000 gelekte e-mails van medewerkers van AK, de partij van president Erdogan, gepubliceerd. De site is vervolgens geblokkeerd voor gebruikers uit Turkije, zo meldt Wikileaks op Twitter.

Wikileaks publiceerde interne partijcorrespondentie die in de periode 2010 tot 6 juli 2016 vanaf 762 mailadressen werd verzonden. Het betreft 294.548 berichten. WikiLeaks zegt de e-mails een week voor de mislukte staatsgreep te hebben ontvangen van een klokkenluider. De bedoeling was om de gelekte mails pas later dit jaar te publiceren, maar in verband met de ontwikkelingen in het land is besloten dat eerder te doen.
Wikileaks heeft gemeld dat de gelekte documenten niets hebben te maken met de mislukte staatsgreepvan afgelopen vrijdag en dat de klokkenluider geen banden heeft met rivaliserende politieke partijen of landen. Later dit jaar zullen er nog 500.000, nog niet nader gespecificeerde documenten van de partij worden vrijgegeven.
Mensen die de gelekte mails willen doorzoeken dienen zich wel te realiseren dat kennis van de Turkse taal onontbeerlijk is. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘the Netherlands’ krijg je 161 zoekresultaten. Een groot deel van die treffers bestaat uit mails, geschreven in het Turks.