Wikidata heeft gisteren 100 miljoen items bereikt. Tien jaar geleden begon Wikidata als centrale opslagplaats voor gestructureerde data van Wikipedia, inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste open (vrij toegankelijke) databases ter wereld.
Wikidata is een door mens en machine leesbare database, die oorspronkelijk is opgezet om Wikipedia te ondersteunen. Het is begonnen als de gedeelde bron voor gegevens die veel worden gebruikt in artikelen op Wikipedia. Dat kunnen biografische data zijn, zoals een geboortedatum of plaats, maar ook gegevens als de maker van een schilderij of de coördinaten van een monument. De gegevens in Wikidata zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Public Domain Mark (CC-0) en dus vrij herbruikbaar om te exporteren en te koppelen aan andere open datasets. Wikidata biedt zo wereldwijd ondersteuning aan vele andere sites: niet alleen de Wikimedia-projecten (zoals Wikipedia) profiteren ervan.
Samenwerking kennis- en erfgoedinstellingen
Wikidata krijgt steeds meer aandacht en waardering van kennis- en erfgoedinstellingen, zo zegt de organisatie. Via Wikidata kunnen zij namelijk collecties aan elkaar verbinden en hun eigen data verrijken. Wikimedia Nederland begeleidt bibliotheken, onderwijs- en erfgoedinstellingen en andere kennisorganisaties bij het delen van beeld en data zodat hun collecties beschikbaar kunnen worden gemaakt voor iedereen, waar ook ter wereld.
Wikidata is net als Wikipedia vrijwilligerswerk en kent ruim 12.000 actieve bewerkers. Vrijwilligers wereldwijd voegen niet alleen gegevens toe, maar onderhouden ook de data.