‘Recordaantal nominaties’ (51) voor de Nederlandse Dataprijs 2022

Onderzoekers hebben 51 datasets ingezonden om mee te dingen naar de Nederlandse Dataprijs 2022, die op 29 november voor de zevende keer wordt uitgereikt. Nog nooit eerder waren er zo veel nominaties voor deze aanmoedigingsaward, aldus de organisatie.

Om de twee jaar wordt de Nederlandse Dataprijs uitgereikt aan een individu of een team dat onderzoeksdata FAIR maakt. Om kans te maken op deze prijs kan een eigen dataset worden genomineerd of een dataset die door een ander individu of onderzoeksgroep is geproduceerd. Nominaties zijn beperkt tot onderzoek dat is geleid of primair is uitgevoerd door onderzoek verrichtende organisaties in Nederland. 

De Dataprijs wordt uitgereikt in drie categorieën: humaniora en sociale wetenschappen; exacte en technische wetenschappen; en medische en levenswetenschappen. De winnaars ontvangen 3.500 euro om hun dataset(s) meer FAIR te maken, bijvoorbeeld door een symposium te organiseren of door de data online toegankelijk te maken. De prijs wordt op 29 november uitgereikt tijdens de FAIR Data Day | Reusing Data to Advance Science. Je kunt je tot 15 november nog aanmelden hiervoor.

De prijs is een initiatief van Research Data Netherlands (RDNL) en Nationaal Programma Open Science (NPOS). Je leest hier over de winnaars van de Nederlandse Dataprijs 2020 en hun werk.