Werkrituelen: Rosemie Callewaert

Rosemie Callewaert heeft sinds 2012 een eigen bedrijf, iStoire Services, en werkt als informatie-architect en usability expert. Daarvoor heeft ze vijftien jaar in de bibliotheeksector gewerkt.

 

Je manier van werken in één woord?

Georganiseerd.

Wat voor mobieltje en computer heb je?

iPhone 7 Plus en een Macbook Pro.

Zonder welke app kun je niet werken?

Notational Velocity, een app waarmee elk woord uit mijn notities geïndexeerd wordt, waardoor ik alles heel snel kan terugvinden. Met deze app kan ik de notities ook op verschillende toestellen lezen.

Hoe ziet je werkplek eruit?

Een sobere ruimte met wifi en veel daglicht.

Je tijdbeparende tip?

Tijd besparen staat voor mij gelijk aan meer gefocust werken. Daarvoor is het nodig om concentratiemomenten af te wisselen met momenten om inspiratie op te doen.

Hoe doe je inspiratie op?

Vakliteratuur lezen, via internet (per toeval) interessante dingen ontdekken en toepassingen uit een andere sector vertalen naar waar je mee bezig bent.

Heb je een to-do-lijstje?

Ik heb er meerdere. Eén met kleine taakjes, één met grote taken en een to-do-lijst die ik ’s avonds opstel om vast te leggen hoe ik mijn volgende werkdag ga indelen.

Waar kun je niet zonder leven?

Ik teken en schrijf heel vaak op een groot whiteboard dat in mijn kantoor aan de muur hangt. Het is voor mij een manier om gedachten snel te structureren.

24/7 aan het werk?

Nee. Ik vraag me af hoe mensen door 24/7 non-stop te werken zowel creatief als gemotiveerd kunnen blijven.

Sta je na het afronden van een klus even stil bij het eindresultaat?

Ja, altijd. Ik plan er zelfs kunstmatige deadlines voor in. Daardoor kan ik iets even laten rusten zodat er indien nodig nog bijgestuurd kan worden.

Luister je tijdens je werk naar muziek?

Is er veel concentratie vereist, dan zet ik klassieke muziek op; dat is heel vaak J.S. Bach. Bij de werkmomenten die minder concentratie vereisen, kan ik echt naar alles luisteren.

Wat lees je nu?

Op dit moment lees ik vier boeken tegelijk: Nultijd van Juli Zeh, The organized mind van Daniel Levitin, Messy van Tim Harford en Curation van Michael Bhaskar. De laatste drie boeken hebben een gemeenschappelijk onderwerp dat een rode draad in mijn werk van de laatste twintig jaar vormt: het belang en tegelijkertijd ook de relativiteit van ordeningen.

Het beste advies dat je ooit van iemand kreeg?

Alleen wie kan luisteren kan begrijpen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen