Werkrituelen: Guy Lhoëst

Guy Lhoëst is mediathecaris bij het Heerbeeck College in Best en secretaris van de BMO (Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs).

 

Omschrijf je eigen manier van werken in één woord?

Blokgericht.

Wat voor mobieltje en computer heb je?

Ik ben bewust mobielloos – ik wil onafhankelijk, onbespied en onbereikbaar kunnen zijn.

Als computer beschik ik over een Asus Vivo Mini45, een Lenovo Yoga 510-14ISK laptop en een Surface Pro 4 i7.

Zonder welk programma kun je niet werken?

OneNote. Zeer geschikt om ideeën en materiaal te verzamelen, beheren en te delen.

Hoe ziet je werkplek eruit?

Een ordentelijke, op toezicht ingerichte plek tijdens mijn ‘bibliotheekuren’: de balie in de mediatheek. Mijn werkzaamheden op het gebied van mediawijsheid verricht ik aan een bureau waar steeds een grote stapel informatie- en lesmateriaal ontstaat. Elk half jaar schoon ik deze papierberg op.

Wat is jouw tip om tijd te besparen?

Vragen van leerlingen die via de mail binnenkomen beantwoord ik pas na twee uur. Want vaak blijkt het probleem waar het bericht betrekking op heeft dan alweer opgelost te zijn. Zo niet, dan handel ik de mail snel af.

24/7 aan het werk?

Nee, mañana is meestal ook goed. Maar mijn werk en mijn vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs lopen door elkaar heen. Daardoor komt het regelmatig voor dat ik zeven dagen per week bezig ben.

Luister je tijdens het werk naar muziek?

Dat is afhankelijk van de leerlingen. Soms willen die iets via hun mobieltje aan medescholieren laten horen. Of ze wijzen mij op de nieuwste hits – en dan schalt de muziek via het smartboard door de mediatheek. Op de vrijdag wil ik nog wel eens klassieke muziek opzetten, maar dat wordt door de leerlingen al snel aan hun eigen smaak aangepast.

Maken social media onderdeel uit van je werk?

Als mediacoach en aanspreekpunt voor mediawijsheid op school ben ik dagelijks bezig met social media in de breedste zin van het woord. Van het volgen van nieuwe ontwikkelingen, het testen van apps, het beheren van de themapagina www.scoop.it/mediawijsheid-in-het-vo tot het geven van lessen mediawijsheid.

Hoe laad je je eigen ‘batterij’ op?

Elke schoolvakantie klus ik thuis een dag of vier; voor mij is dat een soort ‘geestelijke detoxicatie’. Daarna kan ik er weer acht tot tien weken fris en vrolijk tegenaan.

Het beste advies dat je ooit van iemand kreeg?

Always look on the bright side of life.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.