Werkrituelen: Attilio Bottegal

Attilio Bottegal werkt sinds 1 november 2016 als muziekbibliothecaris bij het Harvard University Center for Italian Renaissance Studies in Florence. Eerder was hij muziekbibliothecaris bij ArtEZ Conservatorium Enschede.

Je eigen manier van werken in één woord?

Gepassioneerd. Ik faciliteer het onderzoek van de fellows van Villa I Tatti – The Harvard University Center for Italian Renaissance Studies. Daarvoor ben ik vaak op zoek naar bijzondere, vroege muziekedities op antiquarische markten en veilingen. Dat maakt werken in een bibliotheek buitengewoon spannend.

Wat voor mobieltje en computer heb je?

Voor thuis een iPhone en een MacBook, voor op het werk een pc, een iMac (met Windows) en een vaste telefoon (nee, geen mobieltje… gelukkig! Eén is genoeg).

Zonder welk programma kun je niet werken?

Bij Harvard Libraries werken we met Aleph. Maar niet voor lang meer: in 2018 staat de migratie naar het bibliotheeksoftwaresysteem Alma gepland.

Hoe ziet je werkplek eruit?

Op de eerste verdieping van de Biblioteca Berenson bevindt zich mijn bureau. Ik ben omringd door boekenkasten vol met aanwinsten in bewerking. Vanuit mijn raam heb ik uitzicht op de tuin van de villa, met op de achtergrond het Toscaanse landschap.

Zonder welk apparaat kun je niet leven?

Mijn sporthorloge. Hij telt hoe vaak, hoe lang en hoe snel ik train. Ook legt hij mijn hartslag en het aantal uren dat ik slaap vast.

Maken social media onderdeel uit van je werk?

Nee, social media vallen onder de afdeling Communicatie. Maar op mijn privé-twitteraccount volg ik vele Nederlandse journalisten en correspondenten die in Italië gestationeerd zijn. Ik vind het interessant om te zien welk beeld zij van mijn land schetsen. Verder houd ik nog altijd van de papieren media. Dagelijks koop ik de krant Il Foglio. Bij de koffie scan ik de krantenkoppen, om vervolgens naar mijn werk te gaan.

Hoe laad je je eigen ‘batterij’ op?

Elke maand ben ik een weekend in Nederland zodat ik tijd door kan brengen met mijn zoon Lorenzo (5). In de schoolvakanties komt hij naar Italië. Het is dan fantastisch om Lorenzo, die tweetalig is opgevoed, Italiaans te horen spreken. Verder doe ik mee aan hardloopwedstrijden. De Zevenheuvelenloop in Nijmegen en de halve marathon van Egmond wil ik voor geen goud missen, ook al woon ik niet meer in Nederland.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.