Website en campagne wijzen op start Digital Services Act

De nieuwe Europese platformwet, de Digital Services Act (DSA), is sinds 17 februari van kracht. Hiermee worden de rechten van gebruikers van online platformen, waaronder sociale media, beter beschermd tegen de macht van de grote techbedrijven. Met een nieuwe website en campagne wil de organisatie Bits of Freedom gebruikers hierop wijzen.

De regels van de DSA kunnen grote impact hebben op de manier waarop mensen online hun stem kunnen laten horen. Op de site jouwplatformrechten.nl is informatie te vinden over waar gebruikers recht op hebben, wat een platform ze verschuldigd is en hoe ze rechten daadwerkelijk kunnen gebruiken. Op de site staat bijvoorbeeld hoe je melding maakt van illegale content, hoe je een klacht indient bij een platform en hoe je de volgorde van je feed aanpast.

Campagne ‘Blijf luid!’

Bits of Freedom wil de site ook onder de aandacht brengen van activistische organisaties en mensen uit het maatschappelijk middenveld. ‘Zij hebben sociale media nodig om een doelgroep te bereiken, maar worden nog veel te vaak tegengehouden door Big Tech’, meldt de organisatie. ‘Hun content wordt verwijderd, ze kunnen geen advertenties plaatsen of ze krijgen zogenoemde “shadowbans” opgelegd.’

Met de campagne ‘Blijf luid!’ roept Bits of Freedom deze groep op om luid te blijven door de nieuwe regels uit de wet te gebruiken. In dit kader is ook een manifest gepubliceerd, ondertekend door activisten en organisaties.