Foam komt met tentoonstelling GIGA over radicalisering in de online omgeving

Fotografiemuseum Foam komt vanaf 8 maart met de tentoonstelling GIGA van Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik, die hun blik werpen op de hedendaagse ontwikkelingen van radicalisering in de online omgeving en via sociale media.

Met hun onderzoeksproject willen ze aantonen hoe memes en andere onschuldig ogende zaken zoals muziek, filmpjes en afbeeldingen kunnen worden gebruikt als codetaal van extreemrechtse ideeën en ongemerkt hun weg vinden naar het publieke domein.

Volgens Ganslmeier en Zibelnik spelen sociale media een cruciale rol in de opkomst van rechts-extremisme en polarisatie. De tentoonstelling bestaat uit een compilatie van videowerken, waaronder Redpilled, Public Enlightenment en het meest recente werk Bereitschaft (‘bereidwilligheid’ of ‘paraatheid’). Ieder videowerk biedt een nadere kijk op ‘de gevaarlijke ondertoon van cynische humor, de fascinatie voor en “verantwoording” van geweld’.

Met de tentoonstelling GIGA wil Foam niet alleen de complexiteit van beeldvorming op sociale media illustreren, maar ook een bijdrage leveren aan de algehele mediawijsheid van de gebruikers.

De tentoonstelling GIGA van Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik is van 8 maart tot en met 26 mei 2024 te zien in Foam.