VVBAD ontwikkelt poster met VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in de bibliotheek

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) heeft een poster uitgebracht met de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De doelstellingen, opgesteld door de Verenigde Natiesmoeten ertoe leiden dat de wereld rechtvaardiger wordt voor iedereen. Bibliotheken kunnen hier een bijdrage aan leveren.

In 2000 beloofden de wereldleiders plechtig om acht doelstellingen met betrekking tot wereldproblemen waar te maken tegen 2015. Die millenniumdoelstellingen richtten zich op het uitbannen van wereldwijde armoede. Daarvan zijn er echter niet veel gerealiseerd. In 2016 zijn deze doelstellingen door de Verenigde Naties vervangen door de Duurzame ontwikkelingsdoelen.

De internationale bibliotheekorganisatie IFLA heeft die ontwikkelingsdoelen nu vertaald naar de bibliotheekwerking. Wat kunnen we als sector concreet doen om die doelstellingen mee te helpen realiseren? De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie vzw (VVBAD) vertaalde deze doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in het Nederlands en drukte ze op posterformaat. De poster is als pdf te downloaden.

Bibliotheken kunnen met deze poster bij het eigen bestuur en bezoekers de aandacht vragen voor deze doelstellingen. IFLA ontwikkelde ook een toolkit die achtergrondinformatie geeft bij de VN-doelstellingen en tips hoe bibliotheken zelf aan de slag kunnen gaan. Bibliotheken die werken rond de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, vinden op de poster de nodige tips om de eigen organisatie op de kaart te zetten.

De IFLA-brochure Access and Opportunity for All. How libraries contribute to the United Nations 2030 Agenda verzamelt concrete verhalen van bibliotheken uit de hele wereld. De voorbeelden komen uit landen zoals Mongolië, Honduras en Uganda, maar ook uit Zweden, Nederland en de Verenigde Staten.

(bron: VVBAD)