Drie archieven lanceren online oefentool voor lezen van oude handschriften

BHIC, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg samen hebben www.watstaatdaer.nlontwikkeld. Met deze online oefentool voor het lezen van oude handschriften richten de initiatiefnemers zich op een brede doelgroep: beginnende archiefonderzoekers, mensen die oude teksten leuk vinden en hun kennis op peil willen houden, cursisten oud schrift en studenten geschiedenis.

Archieven bieden bronnen veelal online aan via hun websites. Archiefonderzoek vindt daarmee steeds vaker op afstand plaats, zonder de medewerkers van een archief om hulp te kunnen vragen bij oude teksten. Het is dus nuttig om die vaardigheid in huis te hebben. Om de verschillende doelgroepen een zetje in de rug te geven hebben BHIC, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg de handen ineen geslagen en een online tool ontwikkeld.

Op de website kan al puzzelend de vaardigheid van paleografie worden vergroot. Beginners kunnen starten met het herkennen van losse letters en woorden. Reikt de kennis al wat verder? Dan wacht een transcriptie van een complete tekst. Er kan geoefend worden op verschillende niveaus van moeilijkheid. Hoe meer ‘veren’ hoe moeilijker de tekst. De teksten zijn ingedeeld in thema’s als stad en land, van wieg tot graf, oorlog en rampen, om een eerste idee te krijgen waar ze over gaan.

Naast de oefeningen is er een forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen aan elkaar. Verder biedt de site een paleo-puzzel en verschijnt er regelmatig een nieuwe tekst als ‘aanrader’. Alle teksten en oefeningen komen uit de collecties van de drie deelnemende archieven.