VVBAD en AAFB lanceren Quarantaine Archief

De Belgische beroepsverenigingen VVBAD en AAFB hebben het project Quarantaine Archief gelanceerd, een expertisenetwerk waarmee ze archiefdiensten willen aanmoedigen om coronacrisisgetuigenissen te archiveren.

Geïnspireerd door initiatieven van de AAF (Frankrijk) en het NDE (Nederland) en in navolging van oproepen van stadsarchieven van Brussel, Gent en La Louvière, hebben de beroepsverenigingen van noord en zuid, de VVBAD en de AAFB, de handen ineen geslagen. Met het gemeenschappelijke project Quarantaine Archief willen ze archiefdiensten aanmoedigen om getuigenissen te verzamelen en de bijzondere activiteiten van hun organisatie(s) in het kader van de coronacrisis vast te leggen en te archiveren. Om te documenteren wat er leeft in hun omgeving, hoe hun organisatie(s) omgaan met de lockdown en hoe ze zich proberen aan te passen. ‘Als archivarissen en informatiebeheerders willen we historici helpen de geschiedenis van morgen te schrijven.’

Informatie over initiatieven van archivarissen, technische hulpmiddelen en best practices voor het verzamelen en archiveren van dit soort materiaal is te vinden op https://archivesquarantainearchief.be/nl/.