VU en UvA richten AI-onderzoekslab op met Huawei

De Amsterdamse universiteiten VU en UvA richten dit najaar samen met het Chinese technologiebedrijf Huawei een onderzoekslab op voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat bevestigen de universiteiten vanochtend, schrijft NRC.

Huawei investeert 3,5 miljoen euro in de samenwerking, die is goedgekeurd door de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en de veiligheidsdiensten AIVD en NCTV. Het doel van de samenwerking is het ontwikkelen van nieuwe zoektechnieken voor online zoekmachines. Zo moeten die meertalig worden, culturele verschillen herkennen en ‘conversationeel’ worden, oftewel: in gesprek kunnen gaan met de gebruiker om ingevoerde zoekopdrachten beter te begrijpen. Voor aanvang van het project worden via de universiteiten negen onderzoekers geworven voor een periode van twee jaar. Het contract met Huawei heeft een looptijd van vier jaar.

Bewust van risico’s

Frank van Harmelen, projectleider en hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de VU, zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheden van een samenwerking met Huawei. Het Chinese bedrijf wordt wegens verdenkingen van spionage ten behoeve van de Chinese overheid in veel landen gewantrouwd. 

Hij wijst erop dat de universiteiten volledige publicatievrijheid hebben en dus ook tegenvallende resultaten van hun wetenschappelijke bevindingen mogen publiceren. Daarnaast komen alle mensen die in het onderzoekslab gaan werken in dienst van de VU en UvA, waardoor ze zich moeten houden aan de Nederlandse gedragscode voor wetenschappelijke integriteit. Verder worden volgens hem alle data op goed beveiligde universitaire servers gezet en draait het onderzoek nadrukkelijk niet om de aanleg van gevoelige 5G-datanetwerken en telecomapparatuur.