VS- en EU-experts werken aan transatlantische privacyoplossingen

Amerikaanse en Europese privacydeskundigen hebben de afgelopen 8 maanden gewerkt aan de ontwikkeling van praktische handvatten om de kloof tussen de verschillende juridische benaderingen voor privacybescherming te overbruggen. In 2015 zal de expertgroep tijdens de internationale privacyconferentie een menu met ‘privacybruggen’ presenteren. Deze bruggen kunnen worden gebouwd om wereldwijd privacybescherming te garanderen.

In april 2014 is het zogenoemde Privacy Bridges Project officieel van start gegaan. Het project is gelanceerd door het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), op initiatief van de voorzitter van het CBP.

Amerikaanse en Europese privacydeskundigen onderzoeken hoe bruggen kunnen worden geslagen tussen de transatlantische verschillen in de juridische benadering van het recht op bescherming van persoonsgegevens. In de EU is de bescherming van persoonsgegevens een fundamenteel recht, in de VS is de bescherming van persoonsgegevens in het consumentenrecht verankerd.

De uitkomsten van het project worden gepresenteerd tijdens de 37e editie van de Internationale Conferentie van Toezichthouders voor Gegevensbescherming en Privacy, die plaatsvindt van 26 tot 29 oktober 2015 in Amsterdam.

Bron: CBP