VR-beleving Symbiosis in Eye tijdens Cinema Ecologica en IDFA DocLab

Tijdens de tweede aflevering van Cinema Ecologica, over hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en de aarde hebben verbeeld, is de virtual reality experience Symbiosis in Eye Filmmuseum te beleven.

Op de ruïnes van het Antropoceen heeft de mensheid plaatsgemaakt voor een biotoop vol gemengde levensvormen, kruisingen van mens, dier en machine: kunstmatig gecreëerde biochemische levensvormen, genetisch gemanipuleerde wezens, chemische robots, autonome kunstmatige intelligenties. Er is geen competitie maar symbiose: een gedeelde leefwereld met gedeelde middelen, lichamen en informatie.

In de performatieve VR-ervaring Symbiosis kruipen ‘spelers’ in de huid van verschillende wezens: mengvormen van mens en dier of mens en technologie. De virtuele wereld die zij krijgen voorgeschoteld, wordt aangevuld met geur, soft-robotics en hapjes gecreëerd door restaurant Karpendonkse Hoeve om de symbiose compleet te maken. Hoe beïnvloedt kruisbestuiving met andere wezens ons als mens? En welke filosofische, juridische, emotionele of fysieke consequenties zou die vermenging hebben?

Symbiosis wordt gepresenteerd door Eye en IDFA DocLab in samenwerking met STRP, is ontworpen en geproduceerd door ontwerpcollectief Polymorf in samenwerking met Studio Biarritz, en geïnspireerd op het boek Staying with the Trouble van wetenschapsfilosoof Donna Haraway.

Symbiosis is te zien t/m 28 november 2021; ticketverkoop loopt via de website van IDFA.

De trailer van Symbiosis.