Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek is aangeboden aan de gemeenteraad van Rotterdam. Die zal het ontwerp naar verwachting voor de zomer behandelen. Geïnteresseerde Rotterdammers kunnen op 13 juni (16:00-20:00 uur) de plannen bekijken tijdens de informatiemarkt in de bibliotheek.
De huidige Centrale Bibliotheek, geopend in 1983, is na bijna veertig jaar intensief gebruik dringend toe aan vernieuwing. De Centrale Bibliotheek is de hoofdlocatie van de 21 vestigingen van Bibliotheek Rotterdam. Het voorlopig ontwerp van de vernieuwing bestaat uit twee onderdelen: de nieuwe Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat en de tijdelijke huisvesting aan de Librijesteeg. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de benodigde investeringen daarvoor beschikbaar te stellen (in totaal 160 miljoen euro). Na dit besluit wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp.
Bibliotheek Rotterdam en gemeente Rotterdam werken nauw samen tijdens dit proces. Daarnaast zijn partnerorganisaties, bibliotheekbezoekers en inwoners van de stad gevraagd mee te denken door middel van stadsgesprekken. Het definitieve ontwerp van de tijdelijke huisvesting is komend najaar gereed; het definitieve ontwerp van de vernieuwde Centrale Bibliotheek eind dit jaar.
Huiskamer van de stad
Het ontwerpteam van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem werkte het voorlopig ontwerp van de nieuwe Centrale Bibliotheek uit op basis van het schetsontwerp dat vorig jaar werd gepresenteerd en waarbij ook Rotterdammers zijn betrokken. Uitgangspunt van het ontwerp is de bibliotheek als aantrekkelijke huiskamer van de stad. Het gebouw blijft behouden als cultuurhistorisch icoon, maar wordt aan de binnenzijde lichter en geschikter voor ontmoetingen. Het geheel wordt ‘niet alleen een collectie van boeken, maar vooral een collectie dynamische ruimtes voor een kleurrijke collectie Rotterdammers’.
Het nieuwe ontwerp heeft ook veel aandacht voor duurzaamheid. Zo worden de karakteristieke dakterrassen van het gebouw vergroot, deels voor publiek gebruik, maar vooral om deze te vergroenen ten behoeve van de flora en biodiversiteit.
Tijdelijke huisvesting Librijesteeg
Tijdens de verbouwing van de Centrale Bibliotheek – najaar 2025 tot najaar 2028 – wordt de bibliotheek gehuisvest in het gemeentelijk kantoorpand aan de Librijesteeg 4. Voorafgaand wordt dit pand in een jaar tijd omgebouwd tot bibliotheek. De inrichting gebeurt volledig circulair; onder andere meubels en lampen uit de Centrale Bibliotheek krijgen een plek op de tijdelijke locatie. In het najaar van 2025 verhuist de bibliotheek met al haar functies naar de Librijesteeg en bevindt zich dan op ongeveer 200 meter loopafstand van de huidige locatie.
Bibliotheek Rotterdam benut de tijdelijke locatie ook als proeftuin om bijvoorbeeld nieuwe vormen van programmeren te testen, maar ook nieuwe vormen van studieplekken uit te proberen.
Foto boven: ontwerp tijdelijke huisvesting aan de Librijesteeg (TenBrasWestinga).