Vlaams instituut meemoo wint de Verbindingsprijs 2024

Vlaams instituut voor het archief meemo heeft de Verbindingsprijs 2024 gewonnen. De prijs, een nieuw initiatief van Wikimedia Nederland, werd zaterdag tijdens de jaarlijkse conferentie in Beeld & Geluid in Hilversum uitgereikt.

De prijs van de Nederlandse tak van de organisatie achter Wikipedia eert jaarlijks bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis. Meemoo, Vlaams instituut voor het archief, ondersteunt organisaties uit cultuur, media en overheid in alles wat met hun digitale archief te maken heeft. De organisatie bouwt tools en ontwikkelt procedures, handleidingen, presentaties en conferenties om vrije kennis systematisch ter beschikking te stellen in allerlei formaten en vormen. Dat gebeurt ook tijdens Wikimedia-bijeenkomsten en op de Wikimedia-platformen.

De afgelopen jaren is meemoo uitgegroeid tot een belangrijke, zichtbare partner van Wikimedia België en een organisatie die ook Wikimedia Nederland inspireert. Meemoo deelt zijn specialistische kennis en netwerk in de Vlaamse erfgoedsector met de Nederlandstalige Wikimedia-gemeenschap.

Uitreiking Verbindingsprijs

Rony Vissers en Ellen van Keer, beiden werkzaam bij meemoo, namen op zaterdag 18 mei tijdens WikiconNL een sculptuur van Corry Ammerlaan en een oorkonde in ontvangst uit handen van de voorzitter van de jury. 

‘Vrije kennisdeling ligt meemoo nauw aan het hart’, zegt Vissers, die manager expertise is bij meemoo. ‘Deze bekroning sluit aan bij onze missie om erfgoed en ander archiefmateriaal in samenwerking met de cultureel erfgoedsector en aangrenzende sectoren zo breed mogelijk (digitaal) toegankelijk en bruikbaar te maken. En om kennis en expertise over digitaal erfgoedprocessen actief te delen.’