Vlaamse app voor taalbewustzijn ook in Nederland beschikbaar

De Vlaamse app Fonemi die is ontwikkeld om taalbewustzijn te stimuleren, is nu ook geïntroduceerd in Nederland. De makers willen het leesniveau van alle kinderen in het hele Nederlandse taalgebied verbeteren en bieden de app daarom nu ook hier aan.

Fonemi biedt kinderen een speels leertraject om hun taalbewustzijn te oefenen en is ontwikkeld door de Belgische hogeschool Vives en Bits of Love. Jessica Kellner, managing partner van Bits of Love, presenteerde de app vorige week op de onderwijsbeurs IPON in Utrecht.

‘Omdat het voor leerkrachten een hele uitdaging is om kinderen vandaag individueel te ondersteunen, hebben we een webapplicatie ontwikkeld die gepersonaliseerd leren mogelijk maakt’, zegt Kellner. ‘Kleuters oefenen op eigen niveau en in stijgende moeilijkheidsgraad de vier vaardigheden van het fonemisch bewustzijn. Ze leren klanken herkennen en analyseren, oefenen op synthese van klanken tot het manipuleren van klanken. Elk kind krijgt persoonlijke feedback op de oefeningen, en via een dashboard kan de leerkracht de vooruitgang van het kind volgen.’

Goede resultaten in België

Volgens Linsey Hardyns van Hogeschool Vives ontbreekt het momenteel een coherente aanpak om basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen te verbeteren. Recent onderzoek toont de steile neergang van een aantal van die basisvaardigheden aan. Zo scoren Nederlandse 15-jarigen voor begrijpend lezen onder de Europese norm.

Fonemi is sinds 2022 beschikbaar in België en liet goede resultaten zien. Uit onderzoek van Vives bleek dat kinderen die twee tot drie keer per maand met Fonemi gewerkt hadden 10 procent beter scoorden in taalvaardigheid.

Voor de Nederlandse versie werkt Fonemi met lokale stemacteurs.