Virtual reality pop-up bij de OBA voor meer digitale inclusie

Vanaf vandaag biedt de OBA, in samenwerking met Studio VRij en de Hogeschool van Amsterdam, voor geïnteresseerden een kennismaking met virtual reality aan. Met deze ‘VR pop-up’ wil ze bijdragen aan de digitale inclusie van Amsterdam.

‘Steeds vaker zien we mensen met gekke, grote brillen op hun hoofd, maar wat zie je door zo’n bril? Wat is VR? Wat kun je ermee doen? En wat betekent VR voor onze toekomst?’ Deze vragen komen aan bod in de pop-up die deze maand in drie OBA-locaties zal staan: 8 en 9 maart (14-20 uur) in OBA Oosterdok, 10 maart (14-20 uur) in OBA Bijlmerplein, en 11 maart (11:30-17:30 uur) in OBA Slotermeer. Bezoekers kunnen er een ruimtereis maken en leren over het heelal, of met Google Earth VR de hele wereld ontdekken. Samen met een vriend kan een 3D tekening worden gemaakt of een prijswinnend VR-verhaal worden ervaren. Verder laat de Hogeschool van Amsterdam zien dat VR je kan leren over maatschappelijke dilemma’s met hun VR-installatie Amelia’s Dream, waarin seksisme aan de kaak wordt gesteld. 

‘VR-technologie emanciperen’

Deze kennismaking met VR is een onderdeel van The Europe Challenge, een pilotproject van de European Cultural Foundation (ECF), waarin diverse Europese bibliotheken lokale communities faciliteren bij het oplossen van maatschappelijke problemen. De OBA heeft gekozen voor de kennismaking met VR om digitale inclusie nog beter op de kaart te zetten en ‘VR-technologie te emanciperen’: VR voor iedereen, VR voor alle Amsterdammers. De bezoekers wordt na afloop gevraagd een (anonieme) reactie te geven op de vraag: ‘Wat kan VR voor jouw toekomst betekenen?’ De VR pop-up is gratis en de inloop is vrij toegankelijk zonder registratie.