Victorines 2017 uitgereikt

De studie ‘Living filmcollectie’ van Sofia Pire werd op 13 december 2018 – tijdens het KNVI-event Smart Humanity in Filmmuseum Eye Amsterdam – bekroond met de Victorine scriptieprijs. Archiefkok-blogger Maartje van de Kamp ging naar huis met de Victorine Initiatiefprijs.

De Victorine scriptieprijs

De bekroonde scriptie heeft ‘film maken’ en ‘film bevatten’ als hoofdthema. De winnaar is Sofia Pires, uit Lissabon, Portugal. Ze heeft haar studie ‘Living filmcollecties’ geschreven voor haar ‘Dual Master’s Degree in Heritage Studies: Preservation and Presentation of the Moving Image’ aan de Universiteit van Amsterdam.

“In het eerste hoofdstuk begint Sofia haar paper met vragen over hoe filmmakers kunnen bijdragen aan het behoud van filmmateriaal,” meldt het juryrapport. “Maar tijdens haar studie wordt haar probleemstelling steeds meer hoe kennis over oudere en verouderde filmtechnieken, meestal fotochemisch, kan worden bewaard en hoe deze kennis kan worden gedeeld tussen archivarissen en kunstenaars / filmers. Haar studie is met andere woorden gericht op erfgoedpraktijken zelf, maar aan de andere kant ook op het creëren, codificeren en verspreiden van kennis over conserveringspraktijken.”

Volgens de jury was “het een genoegen om Sofia te volgen op haar ontdekkingsreis naar de mogelijkheden voor samenwerking tussen de kunstenaars / filmers van de Filmwerkplaats in Rotterdam en de meer conserverende en behoudende personages op het gebied van erfgoedstudies”.

Victorine Initiatiefprijs

Voor het ‘innovatieve initiatief op het vakgebied van de informatieprofessional’ kwam Maartje van de Kamp als winnaar uit de bus. “Met haar blog Archiefkok heeft ze een bijzondere brug geslagen tussen het vak van archivaris en haar liefde voor het koken,” vindt de jury. “Door persoonlijke receptenboeken uit het archief door te vlooien en er bijzondere recepten uit te diepen die ze dan, zo goed en zo kwaad als dat in de 21ste eeuw nog lukt, gaat bereiden. Zodoende ‘stooft [ze] oude recepten weer tot leven’ maar vertelt ze en passant ook veel wetenswaardigs over de persoon achter het kookboek.”

“Ze schrijft in een heldere stijl en het plezier – zowel in het schrijven, kennis delen als het koken en eten – spat de lezer bijna van het scherm in het gezicht. Archiefkok is daarmee met recht een ode aan het vak van de archivaris.”

Overigens kondigde de blogger onlangs aan met haar blog te stoppen, mede omdat ze haar werk bij het Nationaal Archief nu combineert met een docentschap bij de archiefopleiding aan de Universiteit Leiden. Ondanks dat dit specifieke initiatief daarmee dus al gesmoord is wil de jury met het toekennen van de initiatiefprijs “niet alleen het werk van Maartje in de schijnwerpers zetten maar vooral ook anderen stimuleren eveneens met andere ogen naar hun vak te kijken en hun kennis te delen. Op hopelijk net zo’n creatieve (en smakelijke) wijze.”

Geen Victorine van Schaikfonds | KNVI prijs

De derde onderscheiding die het fonds jaarlijks uitreikt is de Victorine van Schaikfonds / KNVI prijs met bijhorende bronzen penning. De jury ontving hiervoor “maar zeven inzendingen”. Ze voldeden weliswaar allemaal aan de criteria voor de scriptie of initiatiefprijs, maar waren (net) niet van die kwaliteit om er de Victorine van Schaikfonds KNVI penning aan toe te kennen. De jury laat weten dit betreuren, omdat ze ervan overtuigd is dat “onze professie zich vooral ook verder ontwikkelt als er hoogwaardige publicaties worden geschreven”.

(Foto: links Sofia Pires, rechts: Maartje van de Kamp)