Vervanger Safe Harbor-verdrag in aantocht

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een nieuw akkoord gesloten over het uitwisselen van persoonlijke data en het waarborgen van de privacy. De afspraken zijn vastgelegd in het zogenaamde ‘EU-VS Privacy Shield’.

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg zette eind 2015 een streep door het zogeheten Safe Harbor-verdrag. Gegevens van inwoners van de Europese Unie mogen door bedrijven niet zomaar worden opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. De VS is geen ‘veilige haven’ voor digitale informatie van Europese burgers. Doordat de VS geen privacywet heeft, kunnen geheime diensten makkelijk rondneuzen in de persoonlijke data van Europeanen.
De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden tot 31 januari 2016 om met een nieuw akkoord te komen. Op 2 februari 2016 is dat akkoord er in hoofdlijnen alsnog gekomen. Die hoofdlijnen betreffen:
  • strengere eisen voor Amerikaanse bedrijven bij het omgaan met persoonsgegevens van Europeanen. Het ministerie van Economische Zaken gaat controleren of het bedrijfsleven ook echt aan zijn verplichtingen voldoet;
  • de Amerikaanse overheid dient verschillende regels te volgen in verband met het waarborgen van die privacy en het bieden van transparantie;
  • voor klachten over privacy kunnen Europeanen terecht bij een speciaal aangestelde ombudsman.
De  ‘EU-VS Privacy Shield’ zal waarschijnlijk “binnen enkele maanden” in werking treden, aldus eurocommissaris Věra Jourová (Justitie). De gezamenlijke Europese privacywaakhonden reageren terughoudend op de nieuwe afspraken tussen de VS en Europese Commissie die voorlopig alleen nog mondeling zijn gemaakt: eerst zien, dan geloven, schrijft Trouw. Ze gaan niet ingrijpen zolang er nog wordt gewerkt aan de tekst voor het verdrag, aldus Emerce.