Verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland op 3 november

In overleg met NBD Biblion is besloten de Beste Bibliotheek van Nederland bekend te maken tijdens een online masterclass op 3 november 2020. Vanwege corona was de verkiezing tot nader bericht uitgesteld. Voorafgaand aan de uitreiking kan het publiek via bibliotheekblad.nl in de periode van 1 oktober tot 1 november stemmen op een van de genomineerde bibliotheken.

Er zijn vijf bibliotheken genomineerd: 

  • de bblthk Wageningen
  • Forum Groningen
  • Forum Zoetermeer
  • Het Huis van Eemnes
  • LocHal Tilburg

De Beste Bibliotheek van Nederland is die bibliotheek die zowel door de vakjury als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden wegen beider stemmen even zwaar in het eindoordeel (50%).

De vakjuryleden zullen de vijf bibliotheken bezoeken en hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten en service & klantgerichtheid. Maar ze zullen vooral ook oog hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners. De bibliotheek die als beste wordt verkozen ontvangt de NBD Biblion Award. 

Doel verkiezing

Met de verkiezing Beste Bibliotheek wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit.