UvA draagt gebouw Artis Bibliotheek over aan ARTIS

De Universiteit van Amsterdam heeft op 21 november de Artis Bibliotheek officieel overgedragen aan ARTIS. Hiermee is het monumentale gebouw weer in bezit van de dierentuin. Dat meldt Bijzondere Collecties UvA.

De natuurhistorische bibliotheek in het gebouw blijft eigendom van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en blijft ook gehuisvest in het gebouw. Binnen de hernieuwde taakverdeling tussen ARTIS en de Universiteit van Amsterdam is de toegankelijkheid van gebouw en bibliotheekcollectie gewaarborgd.

Het gebouw huisvest boeken, prenten en archieven over onder meer natuurlijke historie, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, Carolus Linnaeus en Charles Darwin en diens evolutietheorie. De Artis Bibliotheek werd in 1868 gebouwd in opdracht van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra. Het genootschap bracht er zijn natuurhistorische bibliotheek in onder. In 1939 werden gebouw en bibliotheek eigendom van de gemeente Amsterdam en ondergebracht bij de Gemeente-Universiteit van Amsterdam, nu de UvA. De bibliotheek werd aangevuld met onder meer de bibliotheken van het Zoölogisch Museum Amsterdam en de Amsterdamse Hortus Botanicus.

(Bron: Bijzondere Collecties UvA; beeld:  Artis Bibliotheek (CC BY-SA 4.0) )