Utrechts Archief publiceert beeldmateriaal met verbeterde gebruikslicenties

Het Utrechts Archief heeft een groot project afgerond om te komen tot heldere gebruiksvoorwaarden voor de collectie beeldmateriaal. Aan de bijna 200.000 afbeeldingen die online staan, zijn nu uitgebreide voorwaarden voor gebruik gehangen. Alle afbeeldingen zijn voorzien van een licentie met een heldere uitleg over wat er met de afbeelding gedaan mag worden. Zo weet een gebruiker precies welke voorwaarden er gelden bij hergebruik van de afbeelding.

Aanleiding
Verschillende archiefinstellingen zetten de laatste jaren in op het maken van afspraken met de (erven van de) makers van het historisch beeldmateriaal in de collecties. Meerdere auteursrechtkwesties die voor de rechter kwamen, maakten duidelijk dat het publiceren van auteursrechtelijk beschermd materiaal ook voor archiefinstellingen risico’s met zich meebrengt. Alleen materiaal waarvan Het Utrechts Archief weet dat de rechten verlopen zijn of waarvoor een (schriftelijke) licentieovereenkomst gesloten is met de auteursrechthebbende, kan online gepubliceerd worden.

Extra inzet op uitzoeken auteursrechten
Het Utrechts Archief heeft daarom de afgelopen tijd extra ingezet op het hernieuwen en uitzoeken van alle voorwaarden met betrekking tot het gebruik van de afbeeldingen. Het Utrechts Archief heeft de (nazaten van) de vervaardigers benaderd om afspraken te maken over het gebruik. Dit project is halverwege juni afgerond en de resultaten werden maandag 25 juni gepubliceerd op de website. Bij alle beelden is helder uitgelegd wat het publiek er mee mag en kan doen. Het Utrechts Archief hanteert voortaan 12 verschillende licenties voor alle afbeeldingen op de website. Een groot deel van die licenties betreft de internationaal erkende Creative Commons-licenties.

Ruim driekwart van de beeldcollectie nu online toonbaar
De extra inspanning heeft tot gevolg dat Het Utrechts Archief ruim driekwart van alle afbeeldingen uit de beeldbank kan laten zien aan het publiek. Ruim 60 % van alle afbeeldingen is bovendien als (hoogwaardige) jpeg te downloaden op de website. De komende periode gaat Het Utrechts Archief door met het achterhalen van tot nu toe onbekende vervaardigers.

(Beeld: Een afbeelding uit de online beeldbank, met de Creative-Commons-licentie ‘CC-BY’)