Coördinator open access gezocht bij Universiteit Leiden

De Universitaire Bibliotheken Leiden, Onderzoek- & Onderwijsdiensten, afdeling Centre for Digital Scholarship is op zoek naar een:

Coördinator open access (0,8 fte)
Vacaturenummer: 22-767 13206

Heb jij kennis van open access publiceren en heb je ervaring met het adviseren over publicatiebeleid in een academische context? Beschik je over de vaardigheden om wetenschappers van diverse disciplines te ondersteunen bij het beschikbaar maken van hun onderzoeksresultaten? Dan hebben wij een mooie baan voor je. Door de werkzaamheden van het Centre for Digital Scholarship (CDS) op het gebied van open access te coördineren, help je de Universiteit Leiden om de open science-doelstellingen te halen.

De werkzaamheden

Als coördinator open access stuur je de activiteiten aan van de expertgroep Open Access van het CDS. Je leidt projecten en stelt rapportages op. Je volgt internationale ontwikkelingen op de voet en verzorgt daarover voorlichting aan bestuurders en onderzoekers. Je neemt deel aan doorlopende activiteiten zoals het geven van trainingen en workshops. Je helpt mee om passende diensten te ontwikkelen en deze universiteitsbreed te implementeren. 

In deze functie zul je onder meer: 

 • Het aanspreekpunt zijn met betrekking tot open access publiceren;
 • De werkzaamheden binnen het expertisegebied open access coördineren (onder andere informatievoorziening, vraagafhandeling, advies en voorlichting);
 • College van bestuur, faculteiten en instituten adviseren en ondersteunen bij het implementeren van publicatiebeleid (incl. kostenmodellen);
 • Workshops, trainingen en presentaties geven;
 • Rapportages verzorgen over de publicatiepraktijk van Leidse onderzoekers;
 • Investeren in kennisontwikkeling en het up-to-date houden van de open access-expertise als onderdeel van de open science-agenda;
 • Initiëren van of deelnemen aan open science- en open access-projecten; 
 • De UBL vertegenwoordigen in nationale en internationale communities en deelnemen aan hun activiteiten.

 Jouw profiel

 • Een academische opleiding op ten minste masterniveau;
 • Kennis van het onderzoeksproces en ervaring met een academische werkomgeving;
 • Kennis van beleid en wetgeving op het gebied van open access publiceren; 
 • Ervaring met het adviseren van bestuurders en onderzoekers; 
 • Ervaring met het coördineren en coachen van collega’s en het leiden van projecten;
 • Uitstekende communicatieve en adviesvaardigheden; 
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse of Engelse taal in woord en geschrift; 
 • Kerncompetenties: analytisch vermogen, resultaatgericht, organisatiesensitief, overtuigingskracht, samenwerken.

Beschrijving organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis. UBL staat wereldwijd bekend om haar brede wetenschappelijke collecties en bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent, aan bij.

Je wordt aangesteld bij het Centre for Digital Scholarship, een afdeling van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Het CDS verleent diensten rondom open science, zoals open access publiceren, FAIR data, auteursrechten, het toepassen van digitale methoden en technieken in nauwe samenwerking met faculteiten en andere organisatieonderdelen. Kijk voor meer informatie op onze website: bibliotheek.universiteitleiden.nl.

Wij bieden

Aanstelling vindt plaats conform de Cao Nederlandse Universiteiten. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 3974 en maximaal € 5439 bruto per maand bij een fulltime aanstelling (salarisschaal 11).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof, sabbatical leave en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Als de functie dat toelaat bestaat er de mogelijkheid gedeeltelijk thuis te werken. De universiteit biedt hiervoor goede faciliteiten. Alle informatie hierover kun je nalezen op: werkenbij.leidenuniv.nl.

Diversiteit en inclusie

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie en de procedure kun je contact opnemen met Marco de Niet, divisiemanager Onderzoek- & Onderwijsdiensten: m.c.de.niet@library.leidenuniv.nl.

Solliciteren

Je kunt hier direct online solliciteren. Sollicitaties voorzien van een motivatiebrief en cv kunnen tot en met 12 december 2022 worden gericht aan Marco de Niet. De brievenselectie zal plaatsvinden in week 49. Op 13 en 19 december zullen de sollicitatiegesprekken plaatsvinden. Je wordt vriendelijk verzocht beschikbaar te zijn in deze periode.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.