Dit voorjaar verschenen de (Engelstalige) richtlijnen ten behoeve van de selectie van born digital erfgoed dat het verdient voor de lange termijn bewaard te worden. De richtlijnen zijn tot stand gekomen in het UNESCO PERSIST Programma, een initiatief van UNESCO, ICA, IFLA en andere organisaties. Als partner van het PERSIST-consortium heeft DEN nu de Nederlandstalige versie beschikbaar gesteld.
Meer dan de helft van Nederlandse erfgoedinstellingen heeft inmiddels te maken met born digital objecten in hun collecties. Sommige instellingen hebben al omvangrijke collecties die ze systematisch verwerven en verwerken, andere doen het nog op incidentele basis. Met name voor die laatste groep heeft UNESCO richtlijnen opgesteld voor de selectie van born digital erfgoed dat het verdient voor de lange termijn bewaard te worden.
Het doel van de richtlijnen is om voor archieven, bibliotheken en musea van over de hele wereld een gemeenschappelijk kader te bieden voor het ontwikkelen van beleid om born digital erfgoed in de collectie op te nemen en voor de lange termijn beschikbaar te houden. De richtlijnen zijn bedoeld voor alle erfgoedprofessionals die willen onderzoeken welke digitale informatie en objecten in welke mate onderdeel zouden kunnen gaan uitmaken van de collectie van de eigen instelling.
De richtlijnen zijn geschreven door een internationaal team van zeven auteurs afkomstig uit archieven, bibliotheken en musea. De Engelse versie van de richtlijnen is eerder in 2016 gepubliceerd. DEN, partner van het PERSIST-consortium, heeft de richtlijnen nu in een vertaling uitgebracht.
[bron: DEN)