Uitgeverij Lemniscaat schenkt 40.000 boeken aan bibliotheken

Uitgeverij Lemniscaat doet ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan haar complete fonds cadeau aan vijftig Openbare Bibliotheken, plus alle boeken die in de toekomst zullen worden uitgegeven.

Dit maakte de uitgeverij gisteren bekend in een persbericht. Lemniscaat, dat titels in beheer heeft van bekende schrijvers als Paul Biegel, Jan Terlouw en Thea Beckman, zegt met de schenking te reageren op de grootschalige sluiting van bibliotheekvestigingen en de inkrimping van collecties, waarvoor ook werd gewaarschuwd in het vorige week gepresenteerde rapport Bibliotheek van de Toekomst, knooppunt voor kennis, contact en cultuur. De uitgever stelt dat een goede distributie boeken van groot belang is en er daarom in te willen investeren.

Bibliotheken die in aanmerking willen komen voor het aanbod kunnen contact opnemen met Jean Christophe Boele van Hensbroek. Deelnemers verplichten zich wel om de collectie compleet te houden. De bibliotheken met de meest enthousiaste plannen krijgen de voorkeur. De Centrale Bibliotheek Rotterdam beschikt sinds oktober 2013 over een complete Lemniscaatbibliotheek, in een speciale Lemniscaatkast.