UB Leiden doneert 2400 historische Azië-foto’s aan Wikipedia

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde  (KITLV) heeft ruim 2400 foto’s ingebracht in Wikipedia. Het belang van de donatie ligt in verbeterde toegang tot het verleden van Indonesië en India. De foto’s kunnen gebruikt worden in Wikipedia-artikelen, maar zijn nu ook op een makkelijke manier beschikbaar voor onderzoek en gebruik in artikelen, blogs en in diverse andere toepassingen.

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL), die deze fotocollectie beheert, heeft samen met de Werkgroep Speciale Wetenschappelijke Bibliotheken (WSWB) deze schenking mogelijk gemaakt. De invoer van deze beelden in Wikimedia Commons (de “beeldendatabase” van Wikipedia) is verzorgd door Wikipedian in Special Residence, Hans Muller.

Publiek domein
De rijke fotocollectie bevat afbeeldingen gemaakt in de periode 1860-1915. De collectie bevat werk van bekende fotografen uit Nederlands-Indië, zoals Isidore van Kinsbergen, die werkzaam was in Indië, en de Javaanse hoffotograaf Kassian Céphas en zijn zoon Sem. Ook opnamen gemaakt door het in India gevestigde vermaarde fotografisch atelier Bourne & Shepherd zijn nu in Wikipedia terechtgekomen.

De foto’s waren reeds raadpleegbaar via de eigen website van het KITLV. Met de donatie aan Wikimedia Commons zijn de historische foto’s nu ook beschikbaar in het publieke domein. Dit betekent dat het iedereen is toegestaan om de foto’s gratis te gebruiken (als men de bron maar vermeldt). Hierdoor wordt de fotocollectie dichter bij een wereldwijd publiek gebracht. Voor het publiek bestaat tevens de mogelijkheid om de beschrijvingen bij de foto’s in Wikimedia te verbeteren en aan te vullen.

Raadplegen
Wikimedia Commons bevat nu 26 miljoen afbeeldingen. De KITLV-foto’s zijn te raadplegen in Wikimedia Commons door te zoeken met de zoekterm KITLV, al dan niet aangevuld met een geografische plaats, naam van een fotograaf of onderwerp. Het zoeken kan in het Nederlands en Engels.

De Indonesische Wikipedian Revo Soekatno heeft de fotobijschriften in het Indonesisch vertaald. De fotocollectie kan daarmee ook in het Indonesisch worden doorzocht – voor wat betreft de foto’s uit Nederlands-Indië.

(Beeld: Kanch Mahal paleis te Amber in India (1872). Foto Bourne & Shepherd (Collectie KITLV/UB Leiden)