Trends op de werkvloer 2022: hybride werken en ‘geen angst voor robots’

Veel organisaties stappen massaal over naar hybride werkmodellen, thema’s als inclusie, gelijkheid en diversiteit komen hoog op de agenda te staan, en het is belangrijker dan ooit om in te zetten op het bij- en omscholen van personeel. Dit blijkt uit het jaarlijkse trendrapport van Talentsoft.

De coronapandemie heeft een enorme impact gehad op de manier waarop we zijn gaan werken. Terug naar het oude normaal gaan we niet meer: er is een transformatie ingezet op de werkvloer die onomkeerbaar is. Dat gaat gepaard met nieuwe organisatiestructuren, mindsets en vaardigheden, aldus het trendrapport. Op afstand en hybride werken is dus een blijvertje. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de inrichting van kantoren letterlijk en figuurlijk is veranderd. Thuiswerken blijkt zijn voordelen te hebben, maar tegelijk blijven de afwisseling, gezelligheid en verbinding van het fysiek samenkomen van belang. Daarom kiezen steeds meer organisaties voor een hybride model, de ‘best of both worlds’.

Daarnaast staan programma’s en initiatieven gericht op diversiteit, gelijkheid en inclusie in 2022 bij steeds meer bedrijven en organisaties hoog op de agenda. En dat is niet alleen gedreven door alle recente globale en maatschappelijke ontwikkelingen. Wil je in deze krappe arbeidsmarkt talent behouden én nieuw talent aantrekken, dan kun je hier niet langer omheen, zo stelt Talentsoft in het rapport.

AI en quantum computing

2022 wordt tevens het jaar waarin ‘leren’ cruciaal wordt. Om concurrerend te blijven, snel te reageren op alle technologische ontwikkelingen en ook in de toekomst succesvol te zijn, moeten organisaties zich realiseren dat daar andere vaardigheden en competenties voor nodig zijn. ‘We staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie die zich kenmerkt door de samensmelting van de fysieke, digitale en biologische wereld. Denk daarbij aan kunstmatige intelligentie, robotica, quantum computing en talloze andere technologieën, dienstenpakketten en services. Toch hoeven we niet bang te zijn dat robots onze banen overnemen. Door de digitalisering van de samenleving moeten organisaties zich juist richten op de menselijke factor. Want technologie zal nooit in staat zijn om datgene te vervangen wat ons met elkaar verbindt. Juist nu zullen bedrijven hun mensen de kans moeten geven zich te blijven ontwikkelen en persoonlijk te groeien’, aldus Talentsoft.

Het trendrapport is in te zien via deze link.