Tom Kabinet wil Spotify-achtige dienst voor ebooks

Tom Kabinet heeft plannen om zich op de markt voor ebooks uitlenen te begeven. Vanaf eind dit jaar wil dit platform een Spotify-achtig abonnement aanbieden, waarbij je voor vijf euro per maand onbeperkt e-boeken kunt lezen. Dat meldt Emerce.

Mede-oprichter Marc Jellema van Tom Kabinet wil vanaf het derde kwartaal van dit jaar een ‘all you can eat’-abonnement in de Nederlandse markt zetten. Dat liet Jellema op 23 januari jl. weten tijdens een demodag van Startupbootcamp, waarbij ondernemers hun bedrijf presenteerden aan investeerders. Ook heeft het bedrijf plannen om eind 2016 deze dienst uit rollen naar zeven Europese landen. Voor het realiseren van deze ambities heeft het bedrijf 300.000 euro ‘groeigeld’ nodig.

In 2014 kondigen de uitgeverijen WPG en LannooMeulenhoff ook al aan een ‘Spotify voor boeken’ te willen lanceren. Over de dienst, ook wel Bookify en weer later Riddo genoemd, is niets meer vernomen. Wel ging in de zomer Elly’s Choice live, een initiatief van (voornamelijk) VBK, de derde grote concernuitgever in Nederland. Elly’s Choice biedt de abonnee elke maand tien voorgeselecteerde ebooks voor 2,99 euro.
Op Inct, platform voor uitgeefexperts, worden bij de plannen van Tom Kabinet vraagtekens gezet. ‘Tom Kabinet en de uitgevers, geen goed huwelijk tot nu toe,’ aldus David Huijzer. ‘De controverse over het al dan niet kunnen doorverkopen van tweedehands ebooks is nog niet definitief beslecht in het voordeel van een der beide partijen en dan komt Tom Kabinet met het plan een Spotify voor ebooks te lanceren.’
Op 20 januari besloot het gerechtshof in Amsterdam dat de doorverkoop van ebooks legaal is, maar dat verkoopsite van tweedehands ebooks Tom Kabinet de verkoop pas mag hervatten als zij kan aantonen dat zij geen illegale kopieën verkoopt. Daartoe moet het bedrijf opnieuw naar de rechter.