Toekomstscenario’s decentrale web en Solid uitgediept tijdens symposium op 14 juni

Samen met meemoo, de UGent en het Platform Linked Data Nederland (PLDN) organiseert het NDE op 14 juni (13:00-17:00 uur) bij de KB in Den Haag een symposium over het decentrale web en Solid.

Solid staat voor social linked data en is een webdecentralisatieproject geleid door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web. Het uiteindelijke doel van Solid is om gebruikers volledige controle te geven over hun eigen data, inclusief toegangscontrole en opslaglocatie. Tijdens het symposium worden de resultaten gepresenteerd van het NDE-Onderzoeksprogramma naar decentrale netwerken, dat door meemoo, de UGent en de KB is uitgevoerd. Verder worden deelnemers meegenomen langs verschillende ontwikkelingen om een verbeterde versie van het world wide web te realiseren. Er wordt gekeken naar het belang van verdere decentralisatie en hoe daar vanuit Nederland en België met concrete initiatieven op kan worden ingesprongen. Voorbeelden van deze initiatieven zijn onder meer projecten binnen de wetenschap, erfgoedsector en mediasector en de activiteiten van Solid Communities in Nederland en België.

Sprekers zijn Herbert Van de Sompel (UGent, DANS), Patrick Hochstenbach (UGent), Miel Vander Sande (meemoo), Martijn van Dam (De Nederlandse Datakluis), Gijs van den Beucken (Solid Community Foundation – Netherlands), Steven Dewaele (UGent-imec) en Tim Theys (UGent-imec). Dagvoorzitter is Rosemarie van der Veen-Oei (KB).

Het symposium is gratis. Voor meer informatie en inschrijven: klik hier.