Nederland Leest dit jaar ‘Ik, Robot’ van Isaac Asimov

De campagne Nederland Leest staat dit jaar in het teken van het thema robotica en robotisering. Het motto van de editie van 2017 luidt daarom:  ‘Nederland Leest de toekomst’. Bibliotheekbezoekers krijgen het boek Ik, robot van Isaac Asimov cadeau. De campagne loopt van 1 tot en met 30 november 2017.

Ik, robot is een verzameling van negen korte sciencefictionverhalen die de Amerikaanse schrijver en biochemicus Isaac Asimov tussen 1940 en 1950 publiceerde. De CPNB, organisator van Nederland Leest, schrijft over de dit jaar gekozen titel: “Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel.”

Er zal dit jaar, net als vorig jaar, ook sprake zijn van een Nederland Leest Junior-editie. Tijdens deze juniorcampagne staat Cyberboy van Tanja de Jonge centraal. In Cyberboy, dat dit jaar werd gekozen als leestip door de Jonge Jury, speelt robotica een belangrijke rol. Het boek zal in november beschikbaar zijn voor scholieren in de leeftijd van 10 -14 jaar – van groep 7 op de basisschool tot en met 2 vmbo.

Met de keuze van één titel verlaat de CPNB weer de vorig jaar ingeslagen weg waarbij gekozen werd voor een nieuwe opzet met drie titels aansluitend bij een thema dat centraal staat. Als reden voor de vernieuwde opzet werd destijds genoemd het uitgangspunt dat Nederland Leest niet alleen zou moeten aansluiten bij de leesfunctie van de bibliotheek, maar ook een duidelijke link heeft met haar bredere functie van ontmoeting en debat, aldus de CPNB vorig jaar.

Bron: Bibliotheekblad.nl